
5 интересни факта за разтворимото кафе
Кафето за истинските ценители е много повече от източник на кофеин. Разнообразието от зърна, блендове и машини превръщат приготвянето на любимата напитка в ритуал, носещ удоволствие, колкото и самата напитка.
Един от начините да получим желаното кафе за секунди, е да използваме разтворим вариант. Макар че то има и противници, съвсем не са малко почитателите му. Подобно на вареното кафе, и с него не трябва да се прекалява, ако искаме да извлечем максимално ползи от консумацията му.
Ако сте привърженик на инстантното кафе или разчитате на него в случаите, когато нямате възможност за еспресо от машина, ето 5 интересни факта, които може би не знаете за него.
Разтворимото кафе е на повече от 100 години
Първият, който измисля разтворимото кафе, е японският учен Сатори Като. Той представя своя революционен продукт през 1901 г., а според някои източници още през 1882 г., на Панамериканското изложение. През 1906 г. разтворимото кафе вече е достъпно на масовия пазар, а през 1938 г. компанията „Нестле” създава прахообразна субстанция на кафето. Още тогава то разполага с обикновен и безкофеинов вариант.
Марката „Нескафе” на „Нестле” започва своето разпространение по света след Втората световна война. В България „пристига“ официално едва през 2000 г., макар че и преди това е било познато и широко употребявано.
До получаване на разтворими гранули се преминава през няколко етапа
За да бъдат превърнати в разтворими гранули, кафе зърната Арабика или Робуста се изпичат при температура от 200°. Това позволява оцветяването им в добре познатия кафяв нюанс.
След това зърната се смилат до груб прах, а от него се приготвя кафе с помощта на високо налягане и гореща па́ра. Получената течност се затопля, което води до сгъстяването ѝ посредством изпаряване на излишната вода. Екстрактът се излива върху подвижна лента, разпределя се равномерно на тънък слой и се замразява в камера до -50°. Замразяването позволява запазването на аромата.
Слоят кафе се разбива на гранули, а за да бъде отстранена остатъчната влага от тях, се нагряват до 60°. Тъй като вкусът на гранулите понякога се променя, често биват добавяни допълнителни ароматни вещества.
Разтворимото кафе съдържа повече аминокиселини
Разтворимото кафе не се различава особено по хранителните си свойства от другите такива напитки.
То съдържа по-малко кофеин, като в една чаша има около 62 мг, докато чаша сварено кафе съдържа 96 мг. Полифенолът в него също е по-малко, но аминокиселините са много повече. Малко по-големи са количествата на химикала акриламид, който се отделя при високотермична обработка, в случая – при изпичането на зърната, защото инстантното кафе е концентриран извлек от обикновеното. Но нивата му са в безвредни за организма стойности.
Освен това една чаша разтворимо кафе съдържа 7 калории, минерали калий, магнезий, фосфор и дори витамини В2 и РР.
Съществуват не само различни марки, но и типове разтворимо кафе
На пазара днес ще откриете различни видове разтворимо кафе. Според начина на производство са обособени три вида – на прах, на гранули и сублимирано. Почти всички марки предлагат и безкофеинови варианти, при които за база се използват зърна, преминали през обработка за отстраняване на кофеина.
Много хора предпочитат разтворимо кафе, т.нар. 3в1, комбиниращо и захар, и сметана, както и други разтворими напитки, базирани на него - капучино, студено фрапе и прочее.
През последните години компаниите обогатяват асортимента си с БИО разтворимо кафе, за производството на което се използват зелени зърна биокафе.
Разтворимото кафе е идеално за кулинарни експерименти
Напитките с разтворимо кафе се приготвят не само с гореща вода или мляко - мнозина изпробват и варианти с лимонада и газирана вода за постигане на наистина освежаващо разнообразие. С помощта на гранули кафе можем да си направим студено кафе, енергизиращо смути, сладкиши, кремове, коктейли и десетки други изкушаващи рецепти.
Този иновативен продукт не напразно е наричан инстантно кафе (от англ. instant - моментално, незабавно) - с него винаги ще получим желаната напитка за перфектен старт на деня, дори и да не разполагаме със специално оборудване.
Остави коментар