7 начина за разпознаване на качественото кафе на зърна


Всеки от нас има различно отношение към кафето. Едни си правят напитката само през уикендите, други не могат без кафе сутрин, а има и такива, за които да изпият няколко кафета през деня е напълно нормално.

Макар че готово смляно кафе има навсякъде и то е голямо улеснение, класическото кафе на зърна се предпочита от мнозина. За тях е важно, купувайки кафе на зърна, да могат да усетят аромата и така да преценят качеството му.

От зърната кафе ще се получи ароматна и вкусна напитка, ако бъдат с високо качество. Запознайте се със 7 начина, които да ви помогнат да разпознаете качествените кафе зърна.

Форма на зърната кафе

Тази характеристика е най-видимата, но за да се разбере доколко правилна е формата, трябва да се познават характеристиките на отделните сортове. 

Например зърната на най-разпространения сорт Арабика са малки и с удължена форма. Другият популярен сорт – Робуста, има също малки зърна, но заоблени и с по-скоро неправилна форма.

Зърната от един и същ сорт трябва да са приблизително с еднакъв размер и форма. Ако купувате смес, е допустимо да има леки отклонения.

Изпичане на кафето

По цвета на зърната може да се ориентирате за качеството на печене. В идеалния случай всички зърна трябва да имат еднороден цвят, без оттенъци. Все пак имайте предвид, че съществуват бразилски кафета с разнородни нюанси.

Ако изпичането е еднородно, това означава, че при приготвянето на напитката кафето ще развие правилно вкуса и аромата си.

Нееднородното изпичане е знак за събиране на незрели плодове, за недостатъчна ферментация или за зле разделени зърна при третиране.

Покритие на кафето

Филмът по кафе зърната означава, че са с високо качество. Ако се погледне по-отблизо браздата на зърната, може да се забележат остатъци от покритието, което обикновено изчезва при печенето. Остатъците са знак, че зърната са претърпели последователна обработка и че са имали достатъчно време да могат добре да изсъхнат. Голяма е вероятността подобно кафе да има богат вкус.

Наличие на дефекти 

Важно е недостатъците да бъдат забелязани визуално. Качествените зърна са цели, гладки и без пукнатини. Напуканите или натрошени зърна са индикатор за небрежна обработка, неправилно транспортиране и съхранение. Не може да очаквате и че останалите етапи са правилно изпълнени.

Може да има и изключения. Например специфични пукнатини причиняват бръмбарите Hypothenemus hampei, които харесват повече зърната Робуста.

Други дефекти, за които да следите, са черни, меки или мухлясали зърна.

Свежест на зърната

Лъскавите и мазни зърна кафе не са пресни, макар че ефектът може да бъде постигнат и след италианско печене. При него кафето е по-тъмно и по-мазно, а вкусът му е леко прегорял и горчив. Добре е да се проверява датата на изпичане на опаковката и дали не са минали повече от 35 дни от нея.

Опаковка

Начинът на опаковане влияе пряко върху качеството на кафе зърната. Производителите използват различни начини за продажба като фолио, алуминиеви кутии, пластмасови и хартиени торби, запечатани опаковки със специален клапан и др.

От това доколко проникват въздух и светлина до кафето зависят вкусът и срокът на съхранение. Правилото е да се избира кафе, съхранявано в плътно затворени опаковки и на тъмно.

Марка

Ако кафе зърната са на доказала се във времето марка, съществува гаранция, че производството им е проследено на всеки един етап. Зърната ще са подбрани внимателно още при закупуване на плантациите и ще бъдат тествани в завода на производителя. Ние препоръчваме да опитате ALLDA Speciality Coffee, прясно изпечено кафе, отговарящо на най-високите стандарти.

Независимо кой сорт кафе харесвате, или предпочитате повече смесите, постарайте се да се снабдите с първокласни кафе зърна. Само тогава ще можете истински да се насладите на любимото си кафе у дома или в офиса.