Езикът на кафето – основни вкусови характеристики

Всеки, който обича да пие кафе, обикновено има точни предпочитания към вкуса и аромата на конкретната напитка, дори и към външния ѝ вид и послевкуса. 

Не е необходимо да сте професионалисти, за да доловите разлики във вкусовите характеристики между един или друг бленд и метод на приготвяне. От друга страна, професионалните дегустатори, т.нар. kaptester, със своето по-фино обоняние и вкусови възприятия, тренирани с години, могат да определят в детайли сложната палитра на кафето. Благодарение на своите задълбочени познания те с лекота разпознават произхода на зърната, особеностите при обработка и всички нюанси, влияещи върху крайния вкус на напитката.

Дегустация на кафе може да се направи от всеки любител, а не само от специалист. Не са нужни кой знае колко сложни обучения, за да определим за себе си какви са нюансите на аромата и вкуса, докато се наслаждаваме на чаша еспресо.

Запознайте се с основните вкусови характеристики в света на кафето и информацията, която се крие зад тях.

Киселинност – ярко и жизнено кафе

Говорейки за киселинност в кафето, не се има предвид киселост в тесния смисъл. Става дума за приятно, добре осезаемо и достигащо до лека острота усещане. То често бива оприличавано на присъщата за цитрусите или горските плодове киселинност. Благодарение на нея общият вкусов профил е балансиран и кафето в чашата е свежо и жизнено.

Тяло на кафето – плътност и текстура

Тялото всъщност е усещането по езика и небцето, след като отпием от напитката. То може да варира от леко до по-тежко в зависимост от количеството на мазнини в зърната. Тежко и плътно тяло имат средно и тъмно изпечените кафета. Например отглежданите в Северна Америка кафета са със средно тяло, азиатските – с плътно и т.н.

Аромати на кафето – различни и завладяващи

Кафето може да излъчва различни ухания – и в сухата си форма, когато е на зърна, и във вече готовата напитка. Обикновено нотките са плодови, флорални, ядкови или пикантни, създаващи нагласа за предстоящия вкус. Видът на изпичане – слабо, силно или средно също влияе на аромата.

Вкус на кафето – комплексен

Обикновено вкусовият профил на всяко кафе е комплексен и може да варира в широк диапазон. Много често се усещат шоколадови нотки, на карамел, ядки, горски плодове, а понякога и отчетливи земни тонове. В Африка се отглеждат кафета с предимно плодов вкус, докато в Южна Америка – най-вече в Бразилия и Колумбия, – водещ е вкусът на шоколад. Но дори да не сме обърнали внимание на произхода на зърната, сорта и т.н., вкусът в чашата определя какъв точно тип кафе ни харесва.

Сладост на кафето

Усещането за сладост в кафето не означава непременно характерната за бонбоните захарност. По-скоро се описва като мека и приятна нотка, допълваща останалите вкусове. Често се движи от карамелена до флорални или плодови тонове.

Горчивина на кафето

Присъствието на горчивина винаги се усеща, но тя трябва да е балансирана. В някои случаи може да предизвика вкус, приличащ на черен шоколад, а в други – на неподсладено какао. Когато е умерена, горчивината добавя към цялостния профил интригуваща дълбочина.

Послевкус на кафето – финалът

Щом отпием глътка кафе, по небцето винаги остава отчетлив дъх – отзвук на най-трайните характеристики на напитката. Именно хубавият послевкус удължава кафе изживяването и оставя устойчиви впечатления у всеки ценител. За окончателния вкус определящ може да бъде методът на обработка на кафеените зърна, която се прави в рамките на няколко часа, след като кафето е събрано.

Ако дори малко познаваме езика на кафето, което пием всеки ден, това ще ни помогне да формулираме предпочитанията си. Не са нужни специални умения или задълбочени познания, за да се насладим на любимата си напитка, да изследваме безбройните предложения от аромати и да експериментираме със симфонията от вкусове на всеки сорт. Ние препоръчваме да опитате ALLDA Speciality Coffee, за да се насладите на всички вкусови качества на кафето.