Има ли значение от каква чаша пием кафе

Всички запалени любители на кафето знаят, че по-силното и горчиво еспресо обикновено се сервира в малка чашка, докато например за капучиното се предпочита голяма и широка. 

Но какви са причините за това и има ли значение от какво ще пием любимата си напитка?

Изследвания, проведени с доброволци, доказват, че много често формата, големината, материалът и дори цветът на чашата за кафе влияят на вкусовите ни усещания. В следващите редове ще научим как.

Малка или голяма чаша

Класически избор като еспресото предполага малка чаша, тъй като е прието, че дозата за тази напитка е 40-45 мл. Ако се добавя обаче мляко, се допускат чаши с обем около 70 мл.

Малкият съд гарантира, че подходящата температура на напитката ще се запази за по-дълго. Освен това формата позволява да се усети по-добре наситеният аромат на еспресото.

Чашите, в които се сервира ориенталското кафе, обикновено са с обем 70-90 мл. В Близкия изток е задължително тази напитка да се пие бавно и не е случайно, че чашите са с леко яйцевидна форма – така напитката се запазва топла още по-дълго, за да се съхрани през цялото време богатият ѝ, силен вкус.

Според редица проучвания, у дома хората пият кафето си от една и съща любима чаша. Оказва се, че анкетираните избират чаша с обем 150-170 мл, независимо дали я използват за еспресо, капучино или друг вид напитка.

Универсална чаша с подобен размер се използва и от повечето хора в офиса.

Материалът на чашата

Има два популярни вида материал, с който открай време се изработват чашите за кафе, и те са порцеланът и стъклото. Ако пиете кафето си обикновено в порцеланова чаша, сигурно сте усетили, че топлината му се запазва дълго. В сравнение например с кафето от пластмасова или картонена чаша, което сте си взели от кафе автомат, напитката в порцелан съхранява по-добре и аромата, и каймака си.

Ниска топлопроводимост имат и стъклените чаши, а това, че се вижда цялата течност, разноцветните нива с каймак, сметана, утайка и нюанси кафе, доказано допринася за по-приятното изживяване.

Цветът на чашата и усещането за горчивина

Според учените не е нужно да слагате захар в кафето си, ако го харесвате сладко, а просто да го пиете в цветна чаша. Те достигат до този извод след проведени изследвания с три групи доброволци. На едната група било поднесено кафе в сини чаши, на втората – в бели, а на останалите участници – в стъклени.

Оказало се, че стъклените и сините чаши намаляват усещането за горчивина и тези доброволци не добавяли никаква захар. Обаче онези, които пили кафе от бели чаши, споделили, че изпитват много интензивно горчивината на предложената напитка. Учените допускат като вероятна причина за това факта, че кафявият цвят на кафето се подчертава още повече на белия фон и подсъзнанието ни го възприема за по-горчиво.

Значение на иновативния дизайн

Може би ви се струва, че дизайнът на чашата ви за кафе не е от голямо значение и че стига на вас да ви харесва, може да бъде стандартен и съвсем семпъл. Но днес се предлага такова разнообразие от иновативни модели, че опитате ли чаша с необичайна форма или стил, със сигурност кафето ще ви се стори по-вкусно.

Такива са например „призрачните” стъклени чаши. Налеете ли в тях кафето, отвътре може да се появи например сърце, в което се оказва напитката ви.

Много оригинални са и чашите за кафе с надпис, с капаче, с прикрепена към дръжката лъжичка и т.н.

За да се насладите истински на кафето, чашата е от голямо значение. Тя не просто може да изпълни основната си функция – да го съхранява по перфектен начин, но и да ви зареди с настроение, да покаже жест на внимание от човека, който ви я е подарил и дори да ви мотивира за новия ден. Тогава и най-обикновената напитка ще ви носи повече радост при всяка глътка. Тук може да разгледате нашите предложения.