Инстантно кафе срещу кафе на зърна.

Сутрините са любима част от деня на много хора, когато с чаша горещо кафе могат да се заредят с настроение и енергия за часове наред. Чакането за приготвянето на напитката обаче може да бъде по-дълго, ако се използва кафе на зърна. Затова често се предпочита бързата чаша инстантно кафе.

Разтворимото кафе наистина е удобен начин да пием кафе в натоварени ситуации, докато пътуваме или сме в движение. Но няма как всеки от нас да не си зададе въпроса доколко то е добро и може ли да се сравни с напитка, приготвена от смлени кафе зърна и прясно изпечено кафе. 

По какво се различава разтворимото кафе от свареното?

Традиционната напитка кафе се приготвя от печени и смлени кафе зърна. Инстантното кафе се появява по-късно и предлага удобството за получаване на напитка само с изливане на гореща вода. Получава се кафе с вкус и аромат, подобни на кафето на зърна, но всъщност разлики има не само относно технологията на производство на инстантно кафе, а и по отношение на съдържанието на кофеин и др. вещества.

За да бъде получен разтворим продукт от кафените зърна, те се изпичат, нарязват и изплакват с гореща вода. Получава се концентрирана течност, която може да се изсуши или водата да се отстрани чрез замразяване. Получава се кафе на прах или на малки гранули.

Като цяло, хранителните вещества в инстантното кафе са същите като в зърната, но кофеинът е по-малко. Докато в чаша сварено кафе той е 96 мг, количеството в разтворимото е 62 мг. Разликата се получава поради процеса на обработка на разтворимото кафе.

Разбира се, вкусът на разтворимото кафе е различен от този на свареното от кафе на зърна, но тъй като това е субективен фактор, твърдението не е меродавно.

Кафе на зърна или разтворимо: кое е за предпочитане?

Разнообразието от видове и марки кафе днес е толкова голямо, че почитателите на напитката често могат да се затруднят в избора. Вкусът и ароматът на свареното кафе е подчертано богат и наситен, докато производителите на разтворимото трябва да постигнат аромата с етерично масло и много често не е сигурно, че ще го направят с натурални съставки.

При избор на разтворимо кафе

Ако предпочетете разтворимо кафе, то ще ви осигури някои ползи, но консумацията му има и известни недостатъци.

Ползи

Една от ползите на пиенето на разтворимо кафе е по-малкият процент кофеин и съответно по-малко отрицателно влияние върху сърцето и нервната система, ако се пие в умерени количества. Дългият срок на годност и използването му в кулинарията за добавяне на вкусови нотки са също сред позитивите.

Недостатъци

Съдържанието на кафени зърна в инстантното кафе е минимално – само около 15%, а и невинаги качеството им е добро.

Друго, което е характерно, е по-бавното извеждане на кофеина от организма. Това е добро свойство като тонизиращ ефект, но може да се получи предозиране с кофеин.

Разтворимото кафе не се препоръчва при диети, защото в 100 мл се съдържат 2 к.к., но се усвоява по-бавно, заради по-сложния химичен състав. С мляко калоричността му може да нарасне до 200 к.к. на чаша.

При избор на кафе на зърна

Споровете относно избора на разтворимо кафе или кафе на зърна не са от вчера. Постоянно излизат нови данни в полза на единия или на другия вариант. Истината обаче е, че винаги надделяват мненията за по-големите предимства на кафето на зърна заради по-високото му качество, по-наситен вкус и богат аромат. 

Ако все пак държите на бързата разтворима напитка, избирайте марки с традиции, за да си гарантирате качествен продукт. Но когато имате възможност, се насладете на невероятния вкус и аромат на кафе, приготвено от току-що смлени кафени зърна, за да бъде удоволствието ви максимално пълно и потенциалните ползи по-големи. Ние Ви препоръчваме да се насочите към прясно изпечено кафе на зърна ALDA.