Ваня, или както още я наричат Ванилка, превръща убеждението си да се храни здравословно и своето хоби готвенето, в цел, мисия и професия. Резултатът е Vanilla Kitchen – уникална сладкарница, в която се предлагат само натурални сладкиши и първокласни кафе напитки, приготвени по авторски рецепти, без вредни съставки.

КафеРазкажи ни за Vanilla Kitchen и за правилното хранене?

Във Vanilla Kitchen всеки може да яде всичко без притеснения. В нашата кухня влиза само пълнозърнесто брашно, нерафинирана захар, меласа, тахан, сушени плодове, ядки, семена. Има най-различни комбинации – за всеки по нещо. Като цяло изключително много държа на качествените продукти.

Много сладкарници предлагат ниски цени за сметка на качеството. За съжаление не е тайна, че огромна част от сладкарниците правят своите продукти с готови кремове и блатове, в които само бялата захар и бялото брашно са нещо познато на обикновения човек. Всичко останало е химия и за мен това е безумие. Много по-добре е да направиш един истински сладкиш, дори той да не изглежда перфектно, отколкото да си купиш една идеално направена торта с неясно съдържание.

Твоят съвет към хората за приготвяне на здравословна храна?

Използвайте само продукти, които познавате. Например спрете да купувате вегета с неразбираеми съставки, а купувайте обикновена шарена сол, черен пипер, червен пипер. Вместо да пържите, защо не задушавате? Вместо да купувате кренвирши и други евтини меса и салами, веднъж седмично си купете качествено месо или пък един килограм бадеми, които ще ви излязат на същата цена.

Сладкиш

Всеки може да си разпределя доходите, било то големи или малки, по удобен за себе си начин. Най-важното е да има желание за промяна. Моят съвет е да се купуват и консумират натурални продукти. Тоест нещо, които човек знае какво е и което се намира във възможно най-първичния вид, в който природата го е създала. Това е най-важното правило на здравословното хранене – консумация на натурални продукти в природния им вид.

Например в сладкишите на Vanilla Kitchen няма растителна сметана, подобрители, емулгатори, изкуствени аромати. В кафето също не използваме течната сметана, която е некачествена и вредна за здравето. За подслаждане на кафето е добре да се използва кафява захар, мед или меласа. Може да се добави и кокосово мляко, както ние правим.

Скъпо ли излиза да се ядат здравословни сладкиши и да се пие хубаво кафе?

По-добре е да се изпие едно качествено и по-скъпо кафе, отколкото няколко от 0,20 лв. например. Здравословната храна също не е чак толкова скъпа. Човек съвсем спокойно може да подбира добри продукти и да си готви здравословно и вкъщи. При нас във Vanilla Kitchen цените изобщо не са високи в сравнение с предлаганото качество, така че е напълно възможно да се постигне добро качество на добра цена.

Оценяват ли клиентите качественото кафе?

Купувачите на кафе са два типа – едните искат да пият много и евтино кафе, а другите са истинските ценители на кафе. Те не пият кафето заради кофеина или за събуждане, а заради вкуса и атмосферата, заради малката изискана чашка. Точно това са хората, които оценяват кафето при нас. Мога да кажа, че като цяло клиентите на Vanilla Kitchen са хора, които държат на качеството и ценят хубавото кафе.

Мъдрост

Как избра кафето за Vanilla Kitchen?

Дълги години бях свикнала да пия най-евтиното и некачествено кафе на пазара, докато един ден мой приятел не ми предложи да опитам нещо различно и ново за мен – прясно изпечено кафе. Влюбих се в неговия кадифен вкус и оттогава не мога да пия друго кафе. Опитах и няколко био кафета, предлагани на различни места, но за съжаление нито едно от тях не може да стъпи дори на малкия пръст на кафето, което аз пия и което предлагаме във Vanilla Kitchen.

Предлагате ли сладкиши с кафе?

Да, предлагаме едни сладки, наречени „Мокадемки“, приготвени с мока и бадеми. Има и една торта, в която добавяме няколко чашки силно еспресо. В нея слагаме още халва, сушени кайсии и тахан.

Повече за Vanilla Kitchen може да разберете от публикацията "Vanilla Kitchen – сладка сбъдната мечта" или секцията "Like" на нашата Facebook страница.