Кафе с филтър дози: предимства и недостатъци

Пиенето на кафе е любим момент от деня за много хора и поради това различни производители създават нови начини, улесняващи приготвянето му. Напредналите технологии позволяват приготвянето на еспресо с богат вкус, чудесен аромат и плътно тяло у дома без трудности. А това се постига, благодарение на продуктова иновация като кафето във филтър дози.

Известни още като чалди или подс, монодозите гарантират запазено качество и аромат на прясно смляното кафе и се използват лесно. Не се налага да се сменя кафемашината, макар че има и специални такива, предназначени за филтърни дози.

Какви предимства получаваме с филтърните дози кафе?

Филтър дозите или ESE - от Easy Serving Espresso, са хартиени дози, като всяка съдържа обикновено по 7 г мляно кафе. То е пресовано и затворено по херметически начин между тънки филтри.

Внимателно дозираното кафе запазва своето качество до самата консумация и е достатъчно за приготвяне на една перфектна чаша кафе.

Освен че с използването на филтър дози отпада необходимостта от дозиране на кафето, те осигуряват още редица предимства:

Спестяват време и са лесни за употреба

Приготвянето на кафе с филтърна доза става бързо. Достатъчно е дозата да бъде поставена в кафемашината и да се стартира процесът. След това използваната доза се отстранява внимателно, тъй като е гореща. Повечето имат специално „краче”, с помощта на което да се изхвърли използваната доза в контейнера.

Биоразградими са.

За разлика например от обикновените кафе капсули, кафе дозите са 100% биоразградими. Не нанасят вреда на човешкото здраве и на околната среда, което ги прави много търсени по целия свят.

Не се налага почистване след всяко кафе

Използването на кафе във филтърни дози е много удобно, защото поради предварителното им опаковане не се допуска разпиляване на мляно кафе или кафе зърна. След приготвяне на напитката е достатъчно да се изхвърли използваната доза.

Лесно се съхраняват.

Индивидуално опакованите кафе дози са чисти, компактни и лесни за съхранение. Могат да бъдат използвани навсякъде.

Съществуват в еднакви размери.

Докато кафе капсулите може да бъдат с различни размери, хартиените дози се произвеждат по международен стандарт с размери 44 мм в диаметър. За крайния потребител това е голямо удобство, защото ще може да избира различни марки, чиито продукти да използва за кафемашината си.

Предлагат се в различни вариации.

Монодозите осигуряват огромен брой възможности за любителите на кафето откъм вкус, аромат, интензитет и плътност. Марки като ALLDA, Gimoka, illy, Lavazza,  и др. със своята широка гама от продукти могат да задоволят всички предпочитания. Отделните   производители предлагат също и различни блендове от сортове Арабика, завладяващи с вкус и аромат.

Макар че принципно дозите са изработени със стандартен размер, подходящ за всички кафемашини, трябва да се уверите дали избраните от вас филтърни дози са подходящи за вашата. Обикновено размерите са указани от производителя и всички видове от съответната марка са с един и същ размер.

Към предимствата на кафе дозите трябва да се прибави и още една – те елиминират шума от меленето на кафе. Това е важно, ако например сутрин рано искате да си направите кафе, без да будите останалите членове от семейството си.

Имат ли недостатъци филтърните кафе дози?

Има някои особености, които надали могат да бъдат отчетени като недостатъци. Например според тези, които обичат еспресото им да има плътно тяло и голям каймак, това може да бъде постигнато по-добре с прясно смлени кафе зърна.

Друго, което понякога се посочва като негатив, е че за да се осигури достатъчна наличност, постоянно трябва да се добавят филтърни дози. Това обаче важи и за кафе капсулите, и за кафето на зърна.

Хората, които вече имат изграден навик да пият кафе от филтърни дози, истински оценяват предимствата им. Затова и този начин за приготвяне на кафе е толкова популярен. Нашите предложения може да видите тук.