Има ли правилен и неправилен начин за пиене на кафе?

Ако не си представяте началото на деня си без чаша кафе, значи принадлежите към по-голяма част от хората на този континент, за които кафето сутрин е задължително.

Но сигурно не знаете, че има голямо значение в кой сутрешен час приемаме обичаната си напитка, защото ако е в диапазона 8:00-9:00 ч., той не е най-правилното време. Точно тогава тялото ни произвежда много кортизол – хормон, отговарящ за нашата бдителност. В този интервал тялото е способно да ни осигури добро ниво на бдителност. Ако пием кафе в този времеви период, можем лесно да бъдем имунизирани срещу желаната от нас кофеинова доза.

Това не означава, че нашият кафе ритуал трябва да бъде непременно в друго време, но все пак се отнася към „неправилните” начини за пиене на кафе.

Ето още навици за пиене на кафе, които могат да се окажат неправилни и дори вредни, или пък най-малкото да се окаже, че ни състаряват.

Заместване на основно хранене с кафе.

На всеки от нас се е случвало сутрин изпие само любимата си чаша кафе, като не закуси поради липса на време. Друг път, бързайки за работна среща, да заместим обяда с кафе. Причините да пием кафе са много, но истината е, че въпреки кофеина и други полезни вещества в състава си, кафето не може да ни осигури необходимата дневна нужда от въглехидрати и мазнини.

Има хора, които нарочно пропускат хранене и пият кафе, защото то потиска апетита, а те целят отслабване. По-малкото калории наистина водят до отслабване, но и до намаляване на нивата на енергия, и до дефицит на ценни хранителни запаси.

Прекаляване с добавките към кафето.

Ако обичате да пиете кафето си със захар и сметана, трябва да знаете, че този начин да пиете кафе не е от най-добрите. В сухата сметана не само няма млечни продукти, но и съдържа вредни трансмазнини, изкуствени ароматизатори и различни стабилизатори.

Захарта увеличава количеството калории и допринася не само за напълняване, но и в твърде големи количества предизвиква подпухналост на лицето, ускорява стареенето и води до по-слаби кости.

Пиене на кафе вместо вода.

Нашето тяло съдържа над 60% вода и ако сме добре хидратирани, всички системи и органи ще функционират нормално. В никакъв случай не може да се каже, че консумацията на вода може да се замести с други течности, включително и кафе. Ние по-скоро дехидратираме тялото си, защото кафето е диуретик. Има голяма разлика дали ще изпием чаша вода, или чаша кафе. Водата може да попълни необходимото количество течност за момента, докато кафето ще ни помогне да отделим по-бързо течностите от организма си. Липсата на влага състарява най-вече кожата и тя губи своята еластичност.

Ако сте любител на кафето и изпивате допустимите 2-3 чаши дневно, трябва да завишите и дневния си прием на вода.

Пиене на кафе следобед и преди лягане.

Всеки от нас се е изкушавал да посегне към ободряващата чаша кафе около 16:00 ч. следобед или преди очаквания вечерен купон. Такова пиене на кафе обаче е неприемливо. Кофеинът в напитката ще наруши адекватната ви почивка през нощта, а лошият сън отслабва имунната система, забавя метаболитните процеси и понижава енергията.

Умереното и правилно пиене на кафе носи само ползи, защото не само осигурява бодрост и енергия, но може да подобри концентрацията и има свойствата да бори депресията. Разбира се, ако не пиете над 4 чаши на ден, което ще лиши организма ви от магнезий и ще ви причини нервно напрежение и лош сън.

Какво кафе ще пиете и как е ваш личен избор, но все пак изберете по-правилните начини за консумацията му. Тогава удоволствието ви ще бъде по-пълно, ефектът – по-голям, ще бъдете по-енергични през деня и ще имате здрав сън. И все пак ние Ви препоръчваме прясно изпечено кафе и наш фаворит си остава ALDA Speciality Coffee.