Един лист хартия дал идеята на Мелита Бенц

Кафена утайка между зъбите - за домакинята Мелита Бенц от Дрезден това било неприемливо. Тя иска да отстрани проблема и през 1908 г. грабва чук и пирон, за пробие дъното на едно медно гърне. След това поставя изрязана хартия от училищните тетрадки на своите синове. Гърнето поставила върху кана, добавила мляно кафе, гореща вода и кафето започнало да капе чисто и без утайка в каната. Началото на филтъра за кафе е поставено, а с него идва и идеята за компанията Melitta.

Кафе филтърът трябва да се рекламира

Мелита Бенц иска да защити своето изобретение. През лятото на 1908 г. тo е патентовано от Имперското патентно ведомство в Берлин като "филтър за кафе с извито надолу дъно с дренажна дупка и свободно добавено сито". През същата година Мелита основава семеен бизнес със съпруга и децата си. Скоро идват първите успехи. "Филтърният апарат" получава златни и сребърни медали на международната Хигиенна изложба от 1910 г. в Дрезден. Постоянно разрастващата се компания се мести в ново помещение и през 1920 г. стартира първото си собствено производство на филтри. През 1936 г. е направена решителна стъпка: фиксираното филтърното тяло се стеснява надолу. Тези филтри за кафе стават известни като филтърни торбички. Терминът бил регистриран като търговска марка. До днес само продуктите на Мелита се могат да се наричат ​​"филтърни торбички". На потребителите трябвало да им бъде обяснено как да ги използват правилно, с наръчник и много реклами.

Семейната компания Melitta

Първите служители в компанията na Мелита са нейният съпруг Емил Хуго и двамата ѝ синове. В началото на Първата световна война Мелита Бенц ръководи бизнеса, тъй като нейният съпруг е във военна служба. Производството на филтри е в застой, тъй като хартията става оскъдна и правителството спира вноса на кафе. Мелита Бенц изкарва прехраната за семейството, продавайки картонени кутии.След края на войната фирмата бързо се разраства. Износът към Чешката република и Швейцария принуждава компанията в Дрезден да достигне пространствените си граници. По време на пътуване съпрузите се натъкват на сградите на изоставена фабрика за шоколад в Минден. Фирмата е преместена през 1929 г. и оттогава там е седалището на компанията. По-късно двамата синове поемат семейния бизнес. През 1963 г. е основано първото американско дъщерно дружество. Днес Melitta, първото име на домакиня от Дрезден, която някога не искала утайка в кафето си, е международна корпоративна група.По-долу ще откриете всичко необходимо за приготвяне на филтър кафе.