Виждали ли сте някога знака в тоалетната на самолета, който гласи, че „водата не е подходяща за пиене“? Причината е, че научни изследвания са доказали наличието на вредни патогени във водата на самолетите.Във водата на самолета има и бактерии, които могат да причинят храносмилателни проблеми. Списъкът включва дори бактерии, за които е известно, че причиняват септицемия – сериозно и често фатално заболяване.Лошата новина е, че водата, използвана за приготвяне на кафе и чай на борда, идва от същия резервоар. Но след като водата е толкова опасна, защо пътниците, които пият горещи напитки на борда, не се разболяват масово?Добрата новина е, че тестваната „опасна“ вода идва направо от кранчето, докато водата, използвана за приготвяне на чай и кафе, е сварена. И според Центъра за контрол на заболяванията в САЩ, стандартните чревни патогени се деактивизират след затопляне.Някои от тези патогени умират при сравнително ниски температури на загряване – около 60 °C. Когато водата достигне точка на кипене, заплахата от водни патогени е елиминирана и водата става безопасна за пиене.Между другото, имайте предвид, че някои патогени като листериите (вид бактерии) могат да оцелеят при температури на замръзване и така ледът на борда да бъде замърсен. Затова по-добре се откажете от сладоледа и ледените напитки на борда и заложете на сигурното – гореща чаша кафе или чай.