Поне 2/3 от хората пият кафе всеки ден, а около 80% си приготвят ароматната напитка у дома. За да се наслаждавате на първокласно кафе вкъщи, е необходимо да знаете как да го направите по най-добрия начин.Дори приготвянето на кафе да се е превърнало в рутина за Вас, сигурни ли сте, че спазвате всички тънкости? Вижте няколко основни правила, които може да Ви помогнат да постигнете най-вкусната чаша кафе.Не почиствате вашата кафемашинаРедовното почистване и поддръжка означава не само по-добро кафе, но и по-дълъг живот на вашата кафемашина. Непочистената машина може да стане причина за лош вкус на кафето, дори ако то е качествено.На пазара има чудесни препарати за почистване на капсулни и еспресо машини. Те са безпощадни към замърсяванията и нежни към Вашата машина. Едни от най-добрите решения са:
  • препарат за почистване на кафемашини Urnex
  • капсули за декалцификация за еспресо машини Bosch Tassimo
Не забравяйте да включите в арсенала си и практичните четки за почистване на кафемашини и кафемелачки. В случай че работите с професионална кафемашина, трябва да осигурите най-доброто на Вашите клиенти, за да се върнат те отново при Вас.Не съхранявате кафето правилноАко оставяте вашите кафени зърна в чувал на тезгяха или в нехерметична кутия, нищо чудно приготвената напитка да не развие най-добрите си вкусови качества. Най-големите врагове на кафето са въздухът, влагата, светлината и топлината.Затова по възможност използвайте кафе, което е изпечено през последните 30 дни и го съхранявайте в херметически затворен контейнер в тъмен шкаф. Херметичната среда ще допринесе за поддържането на свежестта на кафето за по-дълго време. Вече много висококачествени кафета са пакетирани в специална опаковка с клапа и цип.Не мелите зърната подходящоОсвен да смилате кафените зърна непосредствено преди приготвяне, трябва и да го правите според метода на приготвяне на кафето. Най-добър резултат ще постигнете с добра кафемелачка, гарантираща еднаква едрина на всички частици. Ако не разполагате с такава, вижте нашите предложения:
  • ръчна кафемелачка Hario
  • полуавтоматична кафемелачка Rancilio
Изберете едрина на мелене според начина, по който ще приготвите вашето кафе. Например най-фино смилане е подходящо за турско кафе, фино – за еспресо и кубинска кафеварка, средно едро – за Хемекс, едро – за френска преса. Има най-различни методи на приготвяне, затова се запознайте с инструкциите на Вашата кафемелачка.Използвате чешмяна водаИзненадваща промяна във вкуса на кафето ще откриете, ако започнете да приготвяте своето кафе с филтрирана вода. Филтрираната вода ще разкрие по-ярки и деликатни аромати на кафето, които обикновено се потискат от минералите в нефилтрираната вода и не достигат до Вашето небце.Ако нямате филтрираща система за питейната си вода, изберете филтърна система за вода Brita. Благодарение на специалния филтър Maxtra, филтриращата кана съчетава стилен дизайн и иновативни технологии. Britaви дава максимален комфорт, за да се наслаждавате на вкусни напитки, приготвени с полезна филтрирана вода.Перфектното кафе е на една ръка разстояние, само трябва да му позволите да разкрие своя най-добър вкус. Следвайте тези лесни стъпки и ще се радвате на винаги отличен резултат.