14 юни
Много ценители на хубавото кафе обичат своята напитка в комбинация с различни аромати – ванилия, шоколад, ирландски крем и други любими вкусове. Уникален аромат и вкус на кафето може да се постигне не само по старомодния начин – с добавяне на сироп във вече приготвената напитка, но и ароматизирайки самите зърна кафе с помощта на модерните технологии.Ароматизираните кафени зърна са покрити с натурални аромати, които да допълнят естествения вкус на кафето. Те се извличат от природни продукти като зърна какао, ванилия, плодове, ядки и други суровини. Тези аромати, правилно съчетани със съответния вкусов профил на кафето, превръщат чашата кафе в истинско приключение за сетивата.Всъщност, ароматизирано кафе се пие от векове по цял свят. В арабския свят e особена чест за госта да му поднесат кафе с кардамон. Хората по света овкусяват кафето си по най-различни начини – с канела, ванилия, лешник, бадем, карамфил, цикория, пипер. Ароматизираните кафета добиват все по-голяма популярност и много хора ги предпочитат заради удобството да си приготвят чаша кафе със специален аромат без да се налага да добавят допълнителни съставки.Технологиите днес позволяват ароматизиране на зърната с почти всякакви вкусове. Специалистите могат да смесват различни масла за постигане на специфични комбинации от аромати, някои от които доста интересни и екзотични. Този процес дори спомага за удължаване на срока на годност на кафето, прикривайки до известна степен отслабването на естествения кафеен аромат с времето.След изпичане зърната се поставят в голям миксер, който е специално проектиран да ги преобръща леко без да им причинява вреди. Ароматите обикновено се вкарват чрез спрей механизъм под налягане, който разбива маслата на малки капчици за по-добро смесване. Маслата трябва да се добавят към зърната постепенно, за да се предотвратят зони с високо концентриран аромат, наречени „горещи точки“.Зърната се разбъркват за определено време, за да се осигури равномерно разпределение на аромата. Този процес може да отнеме 15-30 минути в зависимост от размера на партидата и характеристиките на смесване на маслото. Когато зърната са правилно покрити, те придобиват гланцово покритие, което показва равномерно разпределение на ароматните масла.Съществува и друг метод – вместо ароматизиране на целите зърна, ароматите могат да бъдат смесени и в суха форма с мляно кафе. В такъв случай ароматите се капсулират в нишесте или някаква друга прахообразна матрица. В кафето има достатъчно влага, която спомага за пренасянето на вкуса от капсулираните аромати към мляното кафе. Процесът трае около 24 часа след смесването.За ароматизираните кафе блендове често се избира 100% Арабика, защото тя има по-мек вкус, в който да се открои съответният аромат. Подборът на кафе от различните региони е цяло изкуство, тъй като всяко кафе притежава свой специфичен вкусов профил. Например етиопските кафета имат плодови нотки, гватемалските се отличават с вкус на какао и шоколад, а бразилските притежават сладък вкус на ядки.Почти невъзможно е да се изброи необятното разнообразие от над 800 вкусови характеристики на кафето. Още по-трудно е тези вкусове да се съчетаят в бленд, а за подбора на подходящите ароматни масла за всеки бленд се изисква истински майсторлък. Затова само кафе експерти с изключително фино небце могат да създадат истински шедьовър от аромати в чаша кафе.Освен да му се наслаждаваме чисто, с ароматизирано кафе можем да си приготвим и много интересни кафе коктейли – топли или студени, със или без алкохол. Освежете лятото с чаша леденостудено Фредо, а през зимата се стоплете с глътка ром в кафето. Има безброй начини да се комбинират различните аромати, но не забравяйте, че най-правилният начин е този, който на Вас Ви харесва.ALDA Speciality Coffee ви предлага серия от ароматизирани кафета с напълно натурални аромати. ALDA Vanilla, ALDA Chocolate и ALDA Irish Cream са създадени, за да поглезят Вашите сетива. Ароматните кафета са подходящи за тези от Вас, които обичат да се наслаждават на кафе със специален вкус и аромат. Не се налага да добавяте допълнително никакви овкусители, просто се отдайте на очарователните аромати.
Остави коментар