Традиционният метод
Турското кафе, известно още като „гръцко кафе“, може и да има спорен произход, но притежава безспорни вкусови качества. Традиционното турско кафе се прави в джезве върху нагорещен пясък, но със същия успех се приготвя и на котлона вкъщи. Друга особеност е, че се вари заедно със захарта. Кафето трябва да кипне с водата три пъти, което му придава една особена сила.Вероятно всеки от вас има по едно джезве вкъщи, с което си е приготвял турско кафе. Ако знаете тънкостите и внимателно регулирате температурата на котлона, със сигурност ще получите страхотна напитка. Когато обаче нямате нужното търпение за правилно приготвяне, вашето кафе може да не се получи както трябва или дори да изкипи. И, вместо да се наслаждавате на кафето, ще трябва да го почиствате от котлона.За радост на почитателите на турското кафе, вече има модерен и лесен начин да приготвим напитката правилно само с натискането на един бутон. Високотехнологичните машини за турско кафе Beko приготвят кафето по традиционната технология – с три пъти кипване, но тук целият процес е автоматизиран.
Единична vs. двойна машина
Единичната машина Beko няма воден резервоар. Само трябва да сложите желаното количество кафе в специалното джезве, да добавите захар на вкус и вода за една или две чаши кафе. След това поставяте джезвето е машината, натискате бутона и чакате. Машината е програмирана да свари вашето кафе на идеалната температура.Beko работи само с предназначеното за нея джезве. Ако то не е поставено правилно, варенето няма да започне. Също така внимавайте да не препълвате джезвето с вода. За две чаши кафе 120 мл вода са достатъчни. Всичко става много бързо – времето за приготвяне е около минута и половина-две. Когато кафето е готово, машината ще ви даде сигнал. Налейте го внимателно в чашата, за да няма утайка.
Двойната машина Beko, за разлика от единичната, е снабдена с воден резервоар, което я прави една идея по-практична. Принципът на действие е същият като при единичната. Големият плюс е, че с нея можете да приготвите кафе за четирима човека едновременно. Напитката се приготвя за около две-три минути и половина.За приготвянето на добро турско кафе се изискват умения и опит. Дори много турци не могат да постигнат хубаво кафе всеки път. С тази машина вече всеки може да приготвя турско кафе, независимо дали знае как. Затова много модерни кафенета в Турция използват точно тези машини – кафето става бързо, приготвянето е без усилия, а резултатът винаги е гарантиран.На пръв поглед Beko прилича на странен хай-тек котлон, но всъщност е много повече. Машината използва електроники и сензори, за да нагрее прецизно водата (без тя да заври) и да разбърка кафето. През 2008 г. технологията спечели награди за иновации в Европа и сами ще се уверите защо, след като я изпробвате.
Най-подходящото кафе
Важно е да използвате много фино смляно кафе (с консистенция на пудра). Само така вашето турско кафе ще се получи перфектно. Мнозина споделят, че най-доброто кафе за тази машина е
Mehmet Efendi – турското кафе от бразилски зърна. Курукахведжи Мехмет Ефенди (Kurukahveci Mehmet Efendi) предлага изпечено и смляно кафе от далечната 1871 г. като и до днес е най-предпочитаната марка турско кафе.По-долу ще откриете всичко за перфектната чаша турско кафе.