Каква е ролята на кафето върху творческия процес?

Кафето е част от рутината на милиони хора по света. И въпреки че някои го пият чисто, друго с мляко, а трети със захар, това, което обединява всички, е любовта към топлата напитка и приятната емоция, която тя им носи. 

Днес обаче няма да си говорим за вкуса на кафето, а за един малко по-различен аспект - положителното му въздействие върху концентрацията и творческото настроение на човек. Направете си чаша кафе, настанете се удобно и в следващите редове ще откриете интересни факти, които подозираме, че е възможно да не сте забелязали. А ако все още не сте открили своя любим вкус кафе - в espressimo ще намерите широка гама от най-различни видове. Дори най-претенциозните рецептори ще останат доволни при нас. 

За кафето и творческата сила, която то ни дава

Има много професии, в същината на които е не просто извършването на сбор от механични действия, а създаването на нещо ново, различно и интересно. Независимо дали говорим за продукт, и/или услуга, за текст, сценарий или храна - винаги се изисква доза креативност. Именно за тази “тайна съставка” на творческия процес ни помага кафето. 

Раждането на добри идеи изисква съзнанието ви да е отворено. След чаша ароматно кафе хората обикновено се чувстват ободрени, енергични и готови за предизвикателствата на новия ден. Повечето от вас, сигурни сме, сами са усещали въздействието на кафето. Но това не е някакво вътрешно и субективно преживяване, а зад него стои аргументирано обяснение. 

Как кафето влияе на мозъка?

Специалисти твърдят, че вдъхновението и креативните хрумвания наистина могат да са предизвикани от кафето. Причината за това е следната: кофеинът възбужда невроните в мозъка, които започват интензивно производство на аденозин - той отговаря за почивката. Аденозиновите рецептори биват блокирани от кофеина и по този начин ние се чувстваме бодри, свежи и концентрирани за по-дълго време. Добрите идеи идват именно когато сме напълно отдадени на това, което правим, а за да ги материализираме, са ни необходими време и енергия. Неслучайно именно сутрин, когато имаме нужда от някакво “гориво, за да заработим”, най-силно усещаме въздействието на чаша кафе. 

Може би това е и причината кафето да е любимата напитка на редица писатели. Всички знаем колко разсеяни могат да бъдат те и как дори най-добрите идеи могат да избягат, когато не са подредени в логическа последователност. 

Кафето - много повече от напитка!

Не бива да забравяте, че пиенето на кафе не е обикновена дейност. Само̀ по себе си това представлява мини ритуал, към който трябва да се подхожда с нужното внимание, така че да извлечете ползи както от него, така и от напитката. Кафето често се асоциира с време с близки хора или просто с кратка почивка през деня, с няколко минути на спокойствие сами със себе или с шумно и развълнувано офис събрание. 

Какво ще бъде въздействието на кафето, зависи изцяло от целите, с които го пиете. Именно затова кафенетата дълги години са били мястото, където интелектуалци са обменяли идеи и мисли. А сега направата на вкусно кафе е по-лесна и по-бърза от всякога - постигането на перфектен вкус е възможно с кафе капсули от espressimo. Без значение дали търсите кафе за вашия дом, или офис, при нас ще откриете това, което ви е нужно.