За перфектно еспресо: най-добрите зърна и блендове

Какви кафе зърна да изберем за своята ободряваща напитка – този въпрос стои пред всички любители на еспресото. Правилото, определящо дадено еспресо като наистина добро, е то да има богат и хармоничен вкус, ароматът му да бъде наситен и да не е прекомерно горчиво или с остра киселинност. Но понеже всеки си има свои предпочитания, навици, а също и чувствителност на рецепторите, едни и същи кафе зърна могат да предизвикат у различните хора различни усещания.

Какво кафе се използва най-често за еспресо?

Кафетата, които се продават, по състав биват или блендове, или различни моносортове, от които всъщност се правят смесите. Предимството на единичните сортове е, че може да се усети характерният вкус на всеки от тях и да се открои един-единствен любим вид.

Обикновено за еспресо се използват зърна Арабика, като някои от производителите комбинират подвидовете на този сорт в различни пропорции. Вариант е към Арабика да се прибави Робуста, която е с високо съдържание на кофеин – до 4%, и е особено предпочитана от любителите на силното кафе.

Но напитката от чиста Робуста е с подчертана горчивина, без обаче да има богат вкус и аромат, затова често в блендовете Робуста се прибавя Арабика. Висококачествените сортове Робуста за сметка на това помагат да се образува плътен каймак.

Колко сорта и какви се използват в блендовете за еспресо?

Еспресо блендовете, които купуваме за любимата си напитка, се създават от големите търговски марки по различни причини. Доводите могат да бъдат чисто икономически – за да се получи по-ниска производствена цена на предложенията, комбинирайки по-евтини и по-скъпи кафета. Но това съвсем не е водещ мотив при утвърдените брандове, спечелили милиони почитатели. 

Освен създаването на единствен по рода си продукт, друга причина е и получаването на вкус, който да се превърне в запазена марка.

Каквито и да са съображенията, крайната цел е създаването на уникална смес, която да подчертае и допълни положителните характеристики на всяко кафе от състава си. По този начин от качествения продукт, чиято горчивина и сладост са добре балансирани, се приготвя винаги перфектна напитка.

В блендовете за еспресо може да има различни сортове кафе. Едни производители смесват само 4 моносорта, а други – седем или повече. Специалистите познават много добре всички характеристики на отделните видове зърната и успяват да създадат желаната комбинация от вкусове.

От огромно значение за вкуса е географското положение региона, където е отглеждано съответното кафе. Понеже кафето се обработва на стотици места по света, всяко от тях притежава свои специфични качества. Така вкусовият профил на моносортовете става коренно различен и като доминиращи могат да се откроят цитрусови, шоколадови, карамелени или други нотки. 

Кафетата от Северна Америка в преобладаващата си част са със средно тяло и са меки и сладки. Южноамериканските, като колумбийското и бразилското, имат богати вкусове и са подходящи за хора, предпочитащи напитка с гладка текстура. По-ярки и с по-голяма киселинност са сортовете от Централна Америка – например от Гватемала и Коста Рика. По-пикантни са индонезийските кафета, а африканските – етиопско и кенийско, се смятат за най-добрите поради земния си вкус и цитрусовата киселинност.

Тайната на изкуството за получаване на еспресо блендове се крие именно в подбора и смесването на различни единични сортове, притежаващи неповторими качества.

Ако все още нямате любим моносорт или бленд еспресо кафе, вероятно или сте решили да експериментирате дотогава, докато не попаднете на перфектното за вас кафе, или разнообразието само́ по себе си ви носи наслада. А може би вече сте успели да си създадете свой бленд, най-пълно отговарящ на вкуса ви?

Във всеки случай огромното изобилие от предложения на пазара е доказателство за това с какво голямо внимание се отнасят производителите, за да предоставят на своите потребители възможността да намерят идеалното за техния вукс кафе. Ние препоръчваме ALLDA Speciality Coffee, всеки истински ценител ще се потопи в атмосфера от магически аромати, внесени у нас от държави, в които отглеждането на кафе е религия - Коста Рика, Гватемала, Бразилия, Перу, Колумбия, Кения, Индонезия и Етиопия.