Около идеята за създаването на нестандартното заведение среща двамата готвачи, които са й партньори. Всеки от тях е добър в нещо конкретно и това е основната причина за кулинарния успех. От тях идва идеята за приготвянето на сандвичи и салати – бърза, но хубава и истинска храна. Има и двама професионални баристи – Веско и Кирил, които правят истински магии с кафе зад бара. Интересните методи за приготвяне ще ви впечатлят точно толкова, колкото и невероятният вкус на кафето.
Фабрика Дъга е място за бързо хранене. Но не си правете грешни заключения – това съвсем не е типичното заведение бързо хранене като познатите на всички големи вериги с вредна храна, за които веднага се сещаме. Става дума за бързо, но полезно хранене. Всичко, което се предлага, е истинско и домашно приготвено. Персоналът ще ви посрещне като у дома си, защото вие не сте просто клиенти, а гости.
Всичко се приготвя на място. Няма да намерите сандвичи с колбаси. Дори сандвичът с пиле е направен с пилешко филе, вкусно мариновано, фино нарязано и прясно изпечено. Всички предлагани храни се приготвят по подобен начин и на момента. Дори сладкишите се правят на място, въпреки малкото пространство в кухнята. Няма абсолютно нищо, което идва готово и после се препродава.
Какво можем да хапнем във Фабрика Дъга? Всички храни в заведението са специални по един или друг начин. Сандвичът с бекон и мус от козе сирене е сред най-продаваните и харесвани специалитети. Всеки истински мъж може да опита любимия на мъжете „мъжки сандвич“. Той представлява терин, приготвен от телешко, свинско и дроб – селекция от най-качествените меса, изпечени много внимателно.
И сега нещо много любопитно: сандвичите, които се предлагат през деня, вечер могат да се сервират под формата на домашни брускети. Те имат същата плънка, но тя е поднесена по по-различен и интересен начин. Хората много се радват да пият вино заедно с брускетите, разкрива Мария.
Предлагат се и свежи предястия като салатата с круши и киноа. Всеки, който я опита, безвъзвратно се влюбва в нея и започва редовно да си я поръчва. Десертите също не са за изпускане. Ако посетите заведението, можете да се подсладите с парче шоколадова торта с маскарпоне, която е гордостта на Фабрика Дъга.
Кафето, подобно на всичко останало в заведението, също е на ниво. То идва прясно изпечено и се приготвя по седем различни начина, така че изборът е наистина богат. Можете да опитате кафе с доказан произход и чудесни вкусови качества, приготвено на френска преса, Хемекс, вакуум кана, Харио V60, студено капково кафе и разбира се любимото на българите еспресо.
Фабрика Дъга е място със смисъл. Това не е поредното заведение, където хапваш, пийваш и си тръгваш. Смисълът е в това хората да разберат какво е добро кафе, как се пие, какъв трябва да бъде неговият вкус. Можем да направим паралел с виното, което преди години у нас също беше напитка, за която знаехме само, че бива бяла или червена. Не беше ясно какви са различните сортове, какво е гроздето, откъде идва, къде е зряло, кой го е направил и т.н.
Сега същото е и с кафето. Трябва да научиш повече информация, за да можеш да прецениш дали е добро или не, още преди да си го опитал. Според Мария Фабрика Дъга се появява точно с тази мисия – да покаже на хората, че кафето не е просто някаква горчива напитка, напротив – кафето е уникална течност. Ще се убедите сами, след като опитате страхотното кафе или капучино, чиято пяна с рисунка се запазва до последната глътка.
За кратко време Фабрика Дъга успя да мотивира хората да започнат да се интересуват и да разпознават доброто кафе. Вече дори има клиенти, които сами следят дали еспресото е правилно приготвено, а именно точно 30 мл за 30 секунди, разказва Мария. Наскоро заведението заслужено спечели състезанието за най-добро еспресо в София „Дарик Espresso Cup“, организирано от Дарик радио, надвивайки 16 достойни конкурента.
Много идеи, голямо вдъхновение и професионално изпълнение стоят зад оригиналния интериор на Фабрика Дъга. Собствениците решили да работят с най-добрите архитекти и дизайнери, тъй като нямали право на грешка. И наистина, всяко кътче в заведението е изпипано до най-малкия детайл, а атмосферата е завладяваща. Едно празно помещение за кратко време се превръща в място със сърце и душа.
Желанието на Мария било мястото да е простичко, но специално. Резултатът днес е налице – стилен дълъг бар, малки бели плочки с тъмна фуга, сполучливо съчетани с интересни дървени детайли. Всички елементи са класически, но комбинирани по много нестандартен и приятен за окото начин. Дребните неща обикновено не се забелязват, но те са важни и винаги допринасят за цялостното впечатление.
Ако минавате покрай софийската улица „Веслец“ 10, непременно се отбийте за един вкусен сандвич, домашен сладкиш или чаша хубаво кафе. Работно време: 08:00-22:00 ч.