Дегустация с френска пресаНов Starbucks отвори врати в столичния мол Paradise Center на 11 юли 2014 г. Той е четвърти за София и пети за България. Откриването беше придружено от дегустация на три вида висококачествено кафе с ясен произход, което е запазена марка на заведението, и презентация на тема: „Изпичането на кафето – наука или изкуство“. Интересът към събитието още веднъж доказа, че кафе културата у нас се развива все повече и хората държат да знаят какво пият.Нека си поговорим малко за черната напитка. Най-добрият регион за отглеждане на кафе е между Тропика на Рака и Тропика на Козирога. 70% от кафето в света е Арабика, но само 3% отговарят на стандартите за качество в Starbucks. Повечето от специалистите определят Робустата като кафе с по-лоши вкусови качества (вкусът е по-"гумен") и затова рядко ще я намерите в заведенията, които държат да предлагат висококачествени кафе напитки.Когато Арабиката узрее, кафееният плод остава на дървото, за разлика от Робустата, която пада на земята, и това допълнително влошава нейното качество. От дръвчетата се обират само добре узрелите черешки. След като кафето е обрано, се транспортира за изсушаване. После идва ред и на изпичането. Този процес е много важен, тъй като всяко кафе изисква различен вид изпичане.Машина за печене на кафеКолкото по-дълго се пече кафето, толкова повече етеричните масла излизат от зърното. При изпичане кафето става по-плътно и по-нискокиселинно, а цветът става все по-тъмен. Самото изпичане трае от 10 до 18 минути. Зеленото кафе губи влагата си между 12 и 25% и зърното става все по-леко. След изпичане, кафето се транспортира в складове и се съхранява в чували.Пекарят има отговорната задача да наблюдава всичко – аромата, звука, цвета на кафето. Първите минути изглежда все едно нищо не се случва. На третата минута започва същинската част. На петата минута се появява миризма на слама. На седмата минута кафето вече е леко кафяво. Зърната започват да пукат и увеличават двойно обема си. След деветата минута пукането стихва.Ако изпичането спре дотук, ще имаме светло изпечено кафе (Blonde Roast). Може да се продължи и до дванайстата минута, за да стане кафето средно изпечено (Medium Roast). След четиринайстата минута зърната започват да стават все по-мазни и получаваме тъмно изпечено кафе (Dark Roast). Ако изчакаме повече от шестнайсет минути, има опасност кафето да прегори.Лимонов тарталет с кафеВече изпеченото кафе се изсипва в специална тавичка за охлаждане След това трябва да си „почине“ няколко дни, преди да бъде пакетирано. Има няколко фактора, които влияят отрицателно на кафето – въздух, светлина, топлина и влага. Затова не е добре да купуваме кафе от отворени чували.При дегустации кафето в Starbucks винаги се приготвя на френска преса, защото този метод най-много се доближава до стандартите на професионалните дегустатори. Тя е и четвъртият по популярност метод в света.Водата, с която приготвяме кафето, трябва да е филтрирана. Можем да използваме и изворна вода или да ползваме кана за филтриране. Ако обичате шварц кафе, неговата тайна е в точните пропорции – 10 г кафе + 180 мл вода. Спазвайте ги и винаги ще имате перфектната чаша кафе.Следете основните вкусови характеристики – аромат, вкус, плътност и киселинност. Независимо от степента на изпичане, нивото на кофеин не се променя. При дегустация на кафе трябва да помиришем силно, да сръбнем звучно, да определим вкуса и да го опишем. Нормално е всеки да усеща различни неща.БлендовеВеранда (Blonde Roast) е кафе от Латинска Америка, което се характеризира с вкус на ядки и какао. Има по-ниска плътност и по-висока киселинност. Отива си с орехи и други ядки. Този бленд е получен след много опити – пробвани са около 70 различни вариации, преди да бъде открита правилната. Висококиселинните кафета като Веранда са идеални за консумация в студен вариант.Студено кафе се приготвя правилно като към 180 мл вода се добавят 20 г кафе и след това се смеси с вода. Можем да го пием на нашата веранда през топлите летни дни. И един малък съвет: за да направите кафето си още по-освежаващо, сложете резен портокал в чашата.Етиопия (Medium Roast) е по-тъмно и плътно кафе, идващо директно от родината на кафето. Има средна плътност и средна киселинност, което го прави едно наистина добре балансирано кафе. Върви си добре с лимонов тарталет. Това е и единственото сертифицирано кафе Organic в Starbucks. В Етиопия кафето се приготвя в съд, наречен „джабера“. Местните изпичат кафето на тиган, счукват го в хаванче, смесват го със захар и го варят.Blend Kati KatiВерона (Dark Roast) има вкус на тъмно какао, притежава висока плътност и ниска киселинност. Подхожда си с десерт брауни. Този бленд е създаден специално за един ресторантьор от Сиатъл на име Джейк. Кафето е известно още като Jake’s Blend или Eighty-Twenty, защото има 80% латиноамерикански и 20% азиатски кафета.Всички качествени пакети за кафе трябва да имат flavour-lock клапа, която предпазва кафето от неблагоприятните външни фактори. Отстрани има скала за изпичане, а отзад е срокът на годност (34 седмици). Хубаво е да си купуваме кафе на зърна и да си го мелим вкъщи, съветват още кафе специалистите.На дегустацията предпремиерно беше представен и един специален нов бленд – Kati Kati. Това е африканско кафе, което съвсем скоро ще можете да опитате в Starbucks.Оказва се, че изпичането на кафето не е нито време, нито температура, нито цвят. То е философия.