Кафето може да ви помогне да станете баща

Лоши новини за всички, които обичат кафе, но (все още) не искат деца, съобщава Telegraph. Ново проучване на Националния институт по здравеопазване в САЩ сочи, че при мъжете, които пият няколко чаши кафе на ден, шансовете да станат бащи драстично се увеличават.

Изследването е проучило 500 двойки, опитващи се да заченат. Установило, че участвалите мъже, които консумирали две или повече чаши кафе всеки ден в седмицата преди двойката да има полов контакт, имали двоен шанс за зачеване. Д-р Съни Мaмфорд, водещ автор на изследването, заявява:

„Бяхме малко изненадани от резултатите, въпреки че мненията относно приема на кофеин при мъжете и ефектите върху плодовитостта са доста противоречиви. Тези резултати подчертават значението на факторите в начина на живот при партньорите от мъжки и женски пол. Оказва се, че времевите прозорци за възпроизводство са чувствителни към външни фактори, влияещи на оплождането, като консумацията на кафе.“

Резултатите са в противоречие с предишни изследвания по темата, които показали, че кофеинът всъщност намалява мъжката плодовитост чрез „евентуално увреждане на ДНК на спермата“, водейки до по-малък брой сперматозоиди. Професор Шийна Люис от университета Куинс в Белфаст предлага едно възможно обяснение, включващо ефекта на кофеина върху аденозин трифосфат (АТФ) и гуанозин трифосфат (ГТФ):

„Кофеинът предотвратява разграждането на тези химикали, затова клетките, включително сперматозоидите, разполагат с повече енергия, така че да могат да плуват по-бързо или по-дълго. Професор Луис отбелязва, че ако това обяснение е така, това би било добра новина за мъжете с проблеми с плодовитостта „защото много безплодие е причинено от сперматозоиди, които са лоши плувци“.ли по-дълго.“

Професор Луис отбелязва, че ако това обяснение е вярно, това би било добра новина за мъжете с проблеми с плодовитостта, защото много често безплодието е причинено от сперматозоиди, които са лоши плувци.

Може би истината е някъде по средата и кафето оказва както положителни, така и отрицателни ефекти. То може да намали общия брой сперматозоиди, но същевременно да зареди оставащите със супер енергия. А за успеха може да е нужен само един малък плувец на няколко шота еспресо.

Въпреки новите научни резултати, много репродуктивни експерти споделят пред Telegraph, че не са убедени в констатациите. Изводът е: мъже, ако обичате да пиете кафе и искате да станете татковци, няма нужда да се отказвате от кофеиновата напитка. Тя дори може да ви помогне в начинанието.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *