Във връзка с въпроси по повод на обявеното извънредно положение в Страната, Ви информираме, че Espressimo.bg продължава да работи на пълен капацитет. Всички служители са инструктирани и са взети необходимите мерки, спрямо съветите на здравните експерти.

Ставаме по-щедри, когато държим горещо кафе

Даването на чаша горещо кафе на някого е малък акт на доброта, който вече има своето научно обяснение. Според проучване, държането на топла напитка в ръка прави хората по-щедри. Затова следващия път, когато поискате услуга или заем от някого, може да опитате този трик на по чаша кафе.

Проучването показва, че хората са по-склонни да дават нещо на другите, ако държат нещо топло и че държането на студена напитка има обратен ефект, съобщава WPTV. Изследователите са професорът по психология на Йейлския университет Джон А. Барг и студентът по PdD Лоурънс Уилямс.

Участниците държали или горещо или студено кафе, преди да бъдат помолени да оценят личностните черти на индивид, за когото не са знаели нищо повече от „информационния пакет“, предоставен им по време на експеримента.

Въпросите били сведени до две категории: такива, които са свързани с разграничения на топло/студено (щедър/стиснат, щастлив/нещастен, добродушен/избухлив, общителен/несоциален, грижовен/егоистичен) и такива, които не са свързани (атрактивен/непривлекателен, безгрижен/сериозен, приказлив/тихо, силен/слаб, честен/ нечестен).

Изследователите открили, че участниците, които държали топли напитки, са оценили обекта като „значително по-топъл“ от тези, които държали студени напитки за всички въпроси, свързани с разликата между топлото и студено. Те също така не открили разлика в отговорите от двете групи към въпросите, които не са свързани с топло/студено.

И това е повече от това как се възприемат другите, но също така и как взаимодействат участниците с тях. При второто проучване участниците можели да изберат дали да получат подаръчен сертификат за свой приятел или подарък за себе си. Тези, които са държали студена напитка са били по-склонни да го запазят за себе си.

„Изглежда, че ефектът от физическата температура не е само върху това как виждаме другите, а и върху нашето собствено поведение“, посочва проф. Барг. „Физическата топлина може да ни накара да видим другите като по-топли хора, но също така да ни накара да бъдем по-топли – по-щедри и доверчиви“.

Кафето стопля тялото и душата, а вече е научно доказано, че може да ни направи по-топли хора. Затова канете по-често своите приятели и близки на чаша кафе, особено преди да поискате нещо от тях.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *