Във връзка с въпроси по повод на обявеното извънредно положение в Страната, Ви информираме, че Espressimo.bg продължава да работи на пълен капацитет. Всички служители са инструктирани и са взети необходимите мерки, спрямо съветите на здравните експерти.

Как да постигнем перфектен каймак?

Каймакът е характерната златистокафява пяна на повърхността на еспресото. Хубавият каймак се счита за знак, че екстракцията е оптимална и следователно еспресото е успешно приготвено. Важно е да знаете какво разкрива каймакът и какво можете да направите, ако еспресото ви не е достатъчно добро.

Преди да отпиете, препоръчително е еднократно да разклатите еспресото, така че всички слоеве да се смесят. Защото дори ако каймакът изглежда добре, той преди всичко е горчив. Състои се от въглероден диоксид, мехурчета водна пара, масла, захар и суспендирани частици от кафеените зърна.

Как да получим оптимален каймак?

Правилната едрина на смилане е от решаващо значение. Хубавият каймак може да бъде разпознат по своята плътна структура и златистокафяв цвят.

Също така, важно условие е и кога зърната са изпечени. Тъй като кафето остарява и губи CO2, с времето каймакът също става по-слаб. И обратното, прясно изпеченото кафе произвежда по-добър каймак. Но не забравяйте, че след изпичане кафеените зърна трябва да почиват 12 до 14 дни, за да могат газовете от печенето да излязат и да се развие пълният вкус.

Причини каймакът да не се получава

Ако каймакът е твърде тъмен, причините за това могат да бъдат твърде фино смилане, прекалено висока доза кафе и температура на варене или твърде високо налягане на еспресо машината.

Каймакът е воднист и бързо изчезва? Тогава това вероятно се дължи на прекалено едро смилане, твърде старо изпичане или прекалено ниско налягане.

В идеалния случай вашият каймак има плътна структура, богат златистокафяв цвят, като оптимално притежава лека тигрова шарка.

Ако еспресото е кисело

  • Налягането на приготвяне е твърде ниско (4-6 бара)
  • Температурата на водата е прекалено ниска, идеалната е около 94 °C
  • Изпичането на кафето може да е твърде светло за вашия вкус

Ако еспресото е горчиво

  • Времето за екстракция е твърде дълго, оптималното е от 25 до 30 секунди
  • Налягането е прекалено високо (над 10 бара), най-добре е 9
  • Смилането на зърната е твърде фино

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *