Папата, който спаси кафето

Знаехте ли, че ние, живеещите на Запад, можеше никога да не опитаме вкуса на кафето, което идва от Изтока? Това не се е случило, благодарение на един папа с поглед в бъдещето, който решил да се противопостави на мнението на своите съветници.

Според легендата „въпросът за кафето” идва на дневен ред през 1600 г. по времето на папа Климент VIII. Кафето вече било популярно в мюсюлманския свят и започвало да навлиза в християнска Европа. А за някои хора това било сериозна причина за безпокойство.

По това време виното било популярната напитка сред християните. Мюсюлманите пък не бивало да пият вино и при тях кафето било на особен почит. В резултат на това някои хора решили, че кафето е антихристиянска напитка, „горчиво изобретение на Сатана“. Те смятали, че папата трябва да го заклейми да го забрани в християнския свят.

Но папа Климент не обичал да взема прибързани решения. Преди да издаде постановление, той казал, че иска да опита кафето. И след няколко глътки бил очарован. „Тази напитка на Сатаната е толкова вкусна“, възкликнал той, „че би било жалко да се позволи само неверниците да я използват“.

По традиция папата „пречистил” кафените зърна, за да ги избави от влиянието на дявола. След като католиците разбрали, че им е позволено да пият кафе, то се разпространило мълниеносно в Европа. Скоро кафето станало популярно и сред протестантските общности.

Не след дълго кафенета се появили във всеки голям европейски град. Пиенето на кафе увеличило производителността на труда на хората, тъй като било чудесна алтернатива на алкохола в свободното време.

Счита се, че епохата на Просвещението се дължи до голяма степен на консумацията на кафе. Кафенетата популяризирали обмена и разширяването на идеите, които дали път на философите и революционерите. За Волтер се твърди, че е консумирал до 50 чаши кафе на ден, докато пишел своите трудове.

Знаем, че Църквата е благословила както бирата, така и сиренето, а ние благославяме папа Климент VIII за ролята му в това да можем да посрещаме всеки нов ден с чаша ароматно кафе.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *