Защо да опитаме ароматизирано кафе?

Много ценители на хубавото кафе обичат своята напитка в комбинация с различни аромати – ванилия, шоколад, ирландски крем и други любими вкусове. Уникален аромат и вкус на кафето може да се постигне не само по старомодния начин – с добавяне на сироп във вече приготвената напитка, но и ароматизирайки самите зърна кафе с помощта на модерните технологии.

Ароматизираните кафени зърна са покрити с натурални аромати, които да допълнят естествения вкус на кафето. Те се извличат от природни продукти като зърна какао, ванилия, плодове, ядки и други суровини. Тези аромати, правилно съчетани със съответния вкусов профил на кафето, превръщат чашата кафе в истинско приключение за сетивата.

Всъщност, ароматизирано кафе се пие от векове по цял свят. В арабския свят e особена чест за госта да му поднесат кафе с кардамон. Хората по света овкусяват кафето си по най-различни начини – с канела, ванилия, лешник, бадем, карамфил, цикория, пипер. Ароматизираните кафета добиват все по-голяма популярност и много хора ги предпочитат заради удобството да си приготвят чаша кафе със специален аромат без да се налага да добавят допълнителни съставки.

Технологиите днес позволяват ароматизиране на зърната с почти всякакви вкусове. Специалистите могат да смесват различни масла за постигане на специфични комбинации от аромати, някои от които доста интересни и екзотични. Този процес дори спомага за удължаване на срока на годност на кафето, прикривайки до известна степен отслабването на естествения кафеен аромат с времето.

След изпичане зърната се поставят в голям миксер, който е специално проектиран да ги преобръща леко без да им причинява вреди. Ароматите обикновено се вкарват чрез спрей механизъм под налягане, който разбива маслата на малки капчици за по-добро смесване. Маслата трябва да се добавят към зърната постепенно, за да се предотвратят зони с високо концентриран аромат, наречени „горещи точки“.

Зърната се разбъркват за определено време, за да се осигури равномерно разпределение на аромата. Този процес може да отнеме 15-30 минути в зависимост от размера на партидата и характеристиките на смесване на маслото. Когато зърната са правилно покрити, те придобиват гланцово покритие, което показва равномерно разпределение на ароматните масла.

Съществува и друг метод – вместо ароматизиране на целите зърна, ароматите могат да бъдат смесени и в суха форма с мляно кафе. В такъв случай ароматите се капсулират в нишесте или някаква друга прахообразна матрица. В кафето има достатъчно влага, която спомага за пренасянето на вкуса от капсулираните аромати към мляното кафе. Процесът трае около 24 часа след смесването.

За ароматизираните кафе блендове често се избира 100% Арабика, защото тя има по-мек вкус, в който да се открои съответният аромат. Подборът на кафе от различните региони е цяло изкуство, тъй като всяко кафе притежава свой специфичен вкусов профил. Например етиопските кафета имат плодови нотки, гватемалските се отличават с вкус на какао и шоколад, а бразилските притежават сладък вкус на ядки.

Почти невъзможно е да се изброи необятното разнообразие от над 800 вкусови характеристики на кафето. Още по-трудно е тези вкусове да се съчетаят в бленд, а за подбора на подходящите ароматни масла за всеки бленд се изисква истински майсторлък. Затова само кафе експерти с изключително фино небце могат да създадат истински шедьовър от аромати в чаша кафе.

Освен да му се наслаждаваме чисто, с ароматизирано кафе можем да си приготвим и много интересни кафе коктейли – топли или студени, със или без алкохол. Освежете лятото с чаша леденостудено Фредо, а през зимата се стоплете с глътка ром в кафето. Има безброй начини да се комбинират различните аромати, но не забравяйте, че най-правилният начин е този, който на Вас Ви харесва.

ALDA Speciality Coffee ви предлага серия от ароматизирани кафета с напълно натурални аромати. ALDA Vanilla, ALDA Chocolate и ALDA Irish Cream са създадени, за да поглезят Вашите сетива. Ароматните кафета са подходящи за тези от Вас, които обичат да се наслаждават на кафе със специален вкус и аромат. Не се налага да добавяте допълнително никакви овкусители, просто се отдайте на очарователните аромати.