Учени разбиха 100-годишен мит за кафето

Твърде дълго кафето беше жертва на лоша репутация. Проучвания обаче непрестанно доказват, че кафето е по-полезно, отколкото си мислим.

Нека разгледаме една ситуация, която много от нас са преживявали: събуждате се, правите си кафе у дома или в офиса и почти веднага след това ви се налага да тичате до тоалетната. Повечето хора мислят, че след като кафето е диуретик, то не хидратира добре.

Тези впечатления водят началото си от известно проучване, излязло през 1928 г. (което изследвали само трима души), което неправилно посочило, че диуретичните свойства на кафето водят до дехидратация. От тогава до сега тези твърдения са се смятали за авторитетни и следователно достоверни.

Защо това заключение е абсоллютно погрешно? Защото повишеното уриниране не означава автоматично, че ще останете дехидратирани.

Проучването има и още един недостатък – то казало, че хората, които изпиели дори половин чаша кафе след двумесечно въздържание от кафе, забелязали значително увеличение на тоалетните посещения. Изследването обаче пропуснало да проучи хора, които редовно консумирали напитката.

Ново проучване на „Американския журнал за клинично хранене“ поправя грешките на своите предшественици. Този път учените създали „индекс на хидратация на напитката“, класирайки как 13 популярни напитки влияят върху задържането на течности в тялото.

То изследва колко често участниците трябвало да ходят до тоалетната и полученият „баланс на течности“, сравнен с вода, за да определи кои напитки са най-добри за „краткосрочна хидратация“. Оказва се, че да, пиенето на кафе може да ви хидратира, въпреки че ви кара да пишкате по-често.

Изследователите не препоръчват хидратиране само чрез кафе, защото то все пак е на последно място в класацията за хидратиращи напитки. Изпреварват го бирата и дори обезмасленото мляко.

Митът за това, че няколко чаши кафе на ден са вредни, също е разбит на пух и прах. Колко кафе е прекалено много кафе? Учените посочват, че повечето хора могат спокойно да пият до четири чаши кафе на ден без никакви последствия за здравето.

Така че не изпитвайте вина, когато ви се допие поредната чаша кафе, а просто се насладете на тази вълшебна напитка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *