Меню
Your Cart

Речник

Тук ще откриете кратко описание на основните значения, които е полезно да проверите, когато избирате кафе или еспресо машина. Ако се нуждаете от съдействие относно процеса на избор и поръчка на продукт, моля посетете страницата Помощ.

Кафе

КАФЕ НА ЗЪРНА
Независимо кой е вашият предпочитан метод за приготвяне на кафе – класическо варене, филтрация или еспресо – първото условие за хубава напитка е качествената суровина. По възможност купувайте цели зърна кафе и се снабдете с добра кафемелачка, за да смилате кафето непосредствено преди да го приготвите. Друго важно условие е да избирате винаги кафе в херметични опаковки и да избягвате да взимате мазни зърна. Кафето на зърна трябва да има ясен произход, като това означава не само страната-производител, но и конкретният регион и ферма. По време на печенето зърната придобиват различни оттенъци на кафяво, сиво и черно, но само по цвета им няма как да съдим за техните вкусови качества.

ГУРМЕ КАФЕ
Прясно изпечено кафе без консерванти, оцветители и добавки. Препоръчително е кафето да е прясно и да се консумира веднага след смилането. Запазването на всички вкусови характеристики е условие за постигането на перфектната чаша кафе. Без значение как се съхранява, от момента на изпичането кафето започва да отделя въглероден двуокис и аромати, които са най-силни между 10-ия и 15-ия ден, а след 35-ия рязко започват да се губят. Някои експерти обаче твърдят, че ако кафето се съхранява във фризер при -25 ˚C, това може да удължи неговия живот с до 8 седмици.

КАФЕ ДОЗИ
Кафе дозите са иновация в употребата на еспресо машини, която прави приготвянето на най-доброто кафе опростено, лесно и удобно. Те представляват хартиен филтър подобен на чаената торбичка, който съдържа точно премерено количество прясно изпечено и изолирано от околния въздух кафе. Филтърът е направен от хранително безвредни материали и в почти всички случаи се разгражда в околната среда, като същевременно съхранява вкуса и аромата на кафето до момента на употреба. Наложилият се стандарт на кафе индустрията се нарича E.S.E (Easy Serving Espresso) и е съвместим с повечето машини за традиционно еспресо или тези, специално създадени за приготвянето на кафе дози. За повече информация, прочетете Кафе системи. Опитайте и кафе дозите, предлагани от illy – марката, създала университет за кафе, раждащ кафе експерти по цял свят, и Spetema – марка, правеща с лекота хармонични съчетания на различни сортове кафе

КАФЕ КАПСУЛИ

Подобно на кафе дозите, кафе капсулите са единична, предварително премерена, смляна и готова за употреба доза кафе, най-често в пластмасова опаковка. Основната им ключова характеристика е, че капсулите от различни производители често са съвместими само с една единствена система, макар да има и известни изключения. За ваше улеснение и сигурност системата на всички продукти, които можете да намерите на нашия сайт, е изрично посочена. Това прави избора на кафе машина много важен, ако обичате и искате да ползвате продуктите на точно определена марка. Ако притежавате кафе машина, а желаете да опитате различен тип капсули или дози от тези, които сте пили досега, това ще бъде възможно, само ако съвместимостта е същата. Предлагаме ви едни от най-предпочитаните кафе капсули: Lavazza – любимото италианско кафе, станало една от най-популярните марки в света, и Nespresso – луксозното швейцарксо кафе с богата палитра от разнообразни вкусове.

КАФЕ БЛЕНД
Кафе бленд – качеството и вкуса на всеки вид кафе – на зърна, мляно, в капсула или доза зависи от няколко основни характеристики на кафето. Зърната на различните сортове кафе растения имат различен принос към крайния резултат. Двата основни вида са:

АРАБИКА
Кафето Арабика прави около ¾ от глобалното прозиводство на кафе и по принцип е утвърдено като кафе с по-високо качество. Този сорт има голям диапазон на вкусове – от мек и сладък до остър. Кафеените дървета също така са по-капризни и трудни за отглеждане като растения. Разгледайте нашата селекция от гурме кафета от цял свят и изберете вашите любими вкусове.

РОБУСТА
Oбикновено се отглежда на по-ниска височина и е по-устойчиво на заболявания и паразити (отчасти защото съдържа и пoвече кофеин). Това е по-евтин и леко по-горчив сорт, който има и по-голяма плътност (тяло) от Aрабиката. Робуста често се добавя за по пълен вкус и повече пяна отколкото в смеси единствено от Арабика.

Характерно за качеството на кафето е и географският му произход. Над 70 държави в света произвеждат кафе, основно в Латинска Америка, Югоизточна Азия и Африка. Най-големите производители са Бразилия, Колумбия, Индонезия, Виетнам, Мексико, Етиопия, Индия и Перу. Климатът има огромно влияние върху вкуса. Различните географски райони имат различни условия на отглеждане като температура, тип почва и влажност. В резултат различни държави или дори различни райони в една и съща държава могат да произведат зърна с различен вкус и аромат. Вкусът зависи и от много фактори свързани с производството, като зреене, изпичане, съхранение и разбира се приготвяне.

СУХ ПРОЦЕС НА ОБРАБОТКА
Черешката се изсушава около самото кафено зърно, преди да бъде отстранена. При процеса на обработка кафето се разстила равномерно върху равна повърхност и пероидично се обръща в продължение на няколко седмици. Слънцето върши останалата работа. В сравнение с мократа, сухата обработка произвежда кафе с ниска киселинност и по-богато тяло. Тя се използва обикновено в райони с естествено по-горещ и сух климат като Бразилия, Етиопия и Йемен. Сухият процес е известен още като натурален.

МОКЪР ПРОЦЕС НА ОБРАБОТКА
Плодът се отделя от кафеното зърно в рамките на 12 часа след брането. Това става с помощта на вода. Първо, плодовете се потапят в басейн с вода, където се измиват и се отстраняватт всички листа, клонки и камъни. Следва пулпиране, при което се премахват червената кожа и месестата част (пулпата). Ферментацията на кафето води до подсилване аромата на неговия аромат. След това зърната се белят и полират, а накрая се сортират на ръка и складират. Измиващият метод е широко разпространен в Африка.

Кафе машини
КАФЕ СИСТЕМИ
Основният фактор, който определя дали дадена марка кафе капсула може да се използва на определена машина и обратното. Объркването може да дойде и от това, че един и същ производител може да произвежда капсули за различни системи, както е случаят с Lavazza и нейните системи Lavazza Espresso Point и Lavazza Blue, които не са съвместими помежду си. Повечето производители, които предлагат кафе дози, ги произвеждат по утвърдения стандарт на кафе индустрията E.S.E. (Easy Serving Espresso). Тази система позволява сервирането на предварително подготвена доза („serving”), с размер от 44 мм, която съдържа около 7 грама кафе, подходяща за приготвяне на разнородни кафе машини. Те могат да бъдат два вида:

ТРАДИЦИОННА ЕСПРЕСО МАШИНА

Основният плюс на този стандарт е, че ако притежавате машина, която работи с мляно кафе, тя може да приготви и кафе доза чрез допълнителна приставка, в която филтърът може да се постави. Ако вашата машина има символа Easy Serving Еspresso – E.S.E, проверете в инструкциите как се приготвя кафе на моно дози. Всеки продукт на нашия сайт има индикация за системата, на която работи. Освен да направите лесен, информиран и подходящ избор, функционалността позволява и да разберете кои са всички сходни продукти, които работят на тази система. Предлагаме ви марките Gaggia и Philips Saeco – част от имената, които кафе експертите препоръчват. Philips Saeco предлага и кафе автомати, които работят с цели зърна кафе.

КАФЕ МАШИНА ЗА КАПСУЛИ
Само за няколко години от екзотика, кафе машините с капсули се превърнаха в неизменна част от живота на много кафе любители. Всички големи марки кафе откриха предимствата на приготвяне на кафе с капсули, а потребителите – удобството от тяхното използване. Висококвалифицирани специалисти постоянно усъвършенстват процеса и кафе машините непрестанно се сдобиват с нови екстри, които да максимално да улеснят потребителите. Приготвянето на кафе по индивидуален вкус на клиента става лесно и забавно като детска игра. Вече има кафе машини със сензорни дисплеи, такива, които приготвят кафе с избрана от вас температура на напитката, и дори машини, приготвящи различни напитки чрез баркодова система. Такъв пример е Tassimo – с една кафе машина приготвяте кафе, капучино, лате макиато, чай, горещ шоколад, какао.

МОЩНОСТ

Мощността определя колко време отнема затоплянето на водата, но няма нищо общо с енергийната ефективност. Повече мощност приготвя кафето по-бързо, докато по-ниска може да ви накара да изчакате повече, но в крайна сметка се изразходва сходно количество енергия.

НАЛЯГАНЕ
Високо налягане е необходимо, за да се получи богатата пенеста утайка (каймак) отгоре на еспресото, която представлява емулсия на въздух и мазнини. Обикновено, налягане от 15 бара е напълно достатъчно за качествено еспресо.

РЕЗЕРВОАР (КОНТЕЙНЕР)
Колко вода за приготвяне на кафета може да побере вашата машина преди да се наложи доливане. Хубаво е нивото на водата да бъде видимо и резервоара да се сваля лесно, за да може да се допълни. Не е желателно използването на машината без вода, защото това може да повреди помпата.

ТАМПЕР (ПРЕСА ЗА КАФЕ)

Това е ключът към варенето на еспресо. Тамперът се грижи водната струя да минава равномерно през кафето, за да се получи качествено варене.

НАКРАЙНИК ЗА ВОДА И ПАРА
Използва се за пара и допълнително образуване на пяна от мляко за приготвянето на капучино.

БОЙЛЕР/ТЕРМОБЛОК
Това е елементът, който произвежда затоплящата енергия в една кафе машина. Разликата между двете започва с това, че бойлерът е обикновено изолиран контейнер за вода, който съдържа нагряващ елемент и затопля по-голямо количество вода наведнъж. Термоблокът представлява метален блок с множество канали. Той е малък и се нагрява бързо и това го прави по-евтин и разпространен вариант в повечето кафе машини. Водата се затопля на момента като се контролира нивото ѝ при преминаването през металните части. Основният минус е, че ограниченият поток вода, който преминава през нагряващите елементи във всеки момент, води до непостоянна температура и променливо качество на крайния резултат. Бойлерът от друга страна позволява да се запази относително постоянна температура на водата. Важен аспект обаче е и материалът, от който е направен – това може да бъде стомана, месинг, мед или алуминий. По-качествената топлопроводимост на стоманата и месинга например водят до по-добри резултати, но и повишават цената на машината.

РЪКОХВАТКА

За нея отново се използват различни материали, като хромирания месинг е по-тежък, но по-скъп и качествен от алуминия. Предимствата произлизат от това, че месинговата ръкохватка запазва температурата на водата, която минава през кафето по-ефективно и осигурява по-добър аромат.

КРЕМА ДИСК
Допълнителна приставка под формата на цедка, често и вградена в ръкохватката. Изтичащото кафе преминава през нея и образува допълнителна пяна на повърхността. Това не е задължителен елемент за хубав каймак, защото качествените машини и използването на подбрано кафе също могат да направят гъста и хубава пяна.

ВИБРАЦИОННА ПОМПА
По-малка и по-лесна за смяна от стандартната помпа използвана в кафе машините. Сред другите предимства е по-бавното натрупване на варовикови утайки по помпата, предотратяване на проблемите за машината ако се изполва без вода в резервоара и процес на естествено „намокряне“ на кафето преди помпата да създаде нужното налягане.

КАФЕВАРКИ
КУБИНСКА КАФЕВАРКА
Кубинската кафеварка (Мока) всъщност има италиански произход. Тя е изобретена през 1933 г. от Алфонсо Биалети. Тази кафеварка от „гейзерен тип“ се използва широко в България. Мока е три-камерна кафеварка. Налична е в различни размери – за 2, 4 и 6 чаши кафе. Всички видове и модели са съставени от три части. Долната камера съдържа водата и обикновено има клапан за налягане. Средната част е кошничката, в която се слага смляното кафе. Горната камера пък е мястото, където се събира готовото кафе. Една от най-качествените марки на пазара е Bialetti – Малкото мустакато човече, което прави чудеса с кафето.

ФРЕНСКА ПРЕСА
Приготвянето на кафе с този уред е съвсем лесно. За 350 мл вода се използват 20 г едро смляно кафе. Кафето се залива с гореща вода (около 92 °C), течността се разбърква с дървена бъркалка и се оставя за 4-6 минути. След това пресата бавно се натиска надолу, а кафето излиза под налягане нагоре. Кафето, което се прави с този уред, е почти същото като шварц (филтър кафе). Френската преса датира още от 18 век, но е патентована за пръв път едва през 1929 г. от италианския дизайнер Атилио Калимани.

ВАКУУМ ПОТ
Уред с две колби, работещ на принципа на кафеварката. В долната колба се слага водата, а в горната – смляното кафе. Спиртната лампа се запалва и когато водата заври, се изкачва нагоре и се смесва с кафето. Полученият екстракт слиза в долната колба, веднага щом лампата се загаси. Горната колба се отстранява и кафето от долната част се налива в чаши. Според специалистите вакуум потът е най-добрият начин за извличане на екстракт от кафе.

Бариста термини
БАРИСТА
Професионално обучен човек, който приготвя кафе. Истинският бариста е експерт по кафето – той е добре запознат с различните видове кафе и знае правилния начин за приготвяне на всеки от тях. Негова основна задача е да удовлетворява изискванията на клиентите според техните индивидуални предпочитания за аромат, вкус и сила на кафето. Изискват се конкретни познания и умения в областта на кафе културата – за марките кафе и техните свойства, за технологията на приготвяне на различните кафе напитки, за декорацията им при поднасяне и т.н.

КОФИ ШОП

Малко и обикновено не много скъпо заведение, в което се предлагат различни кафе специалитети, други топли напитки и леки ястия. Кофи шопът може да има някои сходства с баровете и ресторантите, но е различен от кафетерията (закусвалня или малък ресторант на самообслужване). От културна гледна точка кофи шоповете служат и като места за социализация. Там човек може да се срещне с приятели, да чете, пише или просто да „убие“ времето. Кофи шопът дори може да се превърне в неформален клуб за своите редовни членове с общи интереси.

ПОРТАФИЛТЪР
Ръкохватката, в която се слага и тамперира смляното кафе. Кафе машините за смляно еспресо са „ръчни“ – тоест с ръкохватка, наречена „портафилтър“. Имат по две или три цедки – за единично, двойно кафе и, като опция – цедка за дози. За предпочитане е портафилтърът да е от хромиран месинг, дори да ви се стори тежък. Този метал съхранява много по-добре температурата на изтичащата през кафето вода и гарантира доброто извличане на ароматите. Портафилтрите на професионалните барови машини са точно такива.

ТАМПЕРИРАНЕ
Подравняване на смляното кафе в портафилтъра (ръкохватката). За тампериране се използва тампер – преса за кафе тампер, състояща се от плоска основа от неръждаема стомана и дръжка. Това е един от най-важните атрибути за всеки професионален бариста. Посредством тампера кафето се натъпква в портафилтъра – първо се подравнява с леко въртеливо движение, за да прилепне към стените и след това се натиска със сила, за да излезе въздухът. Отработеното кафе би трябвало да падне от портафилтъра като цяло „хапче”. Това е знак, че напитката е изтекла равномерно и се е получила правилна екстракция.

ПРОФЕСИОНАЛНА КАФЕ МАШИНА
Предназначена за заведения и с нея може да работи само специално обучен персонал. С помощта на професионалната машина баристите могат да постигат винаги еднакво добър резултат при всяка следваща напитка. Кафе специалитетите се правят именно на такава машина – това е гаранция за отлично качество. По нейния външен вид и използването й може да се разбере дали кафето се приготвя от истински професионалист.

РИСТРЕТО

Така италианците наричат много по-късия от обичайния за тях шот еспресо. Ристрето (Ristretto), а също Соло (Caffé Solo) е класическото късо еспресо – не повече от 30 мл. От италиански ristretto означава “ограничен”, а ограниченият компонент в кафето е водата. Дозировката е с малко по-малко вода, за да се засили усещането от кафето и да се намали неговата горчивина. Отличителна характеристика при приготвянето му е извличането на по-гъста, вкусна и ароматна напитка.

ВКУСОВ ПРОФИЛ НА КАФЕТО

АРОМАТ
Специфични ароматни свойства, които всеки вид кафе притежава. Когато те се комбинират с вкуса му, се създава уникален ароматичен профил. Ароматът е първият намек за това какъв вкус ще има кафето. За много хора миризмата на кафето е много по-изкушаваща от самия му вкус. Причината е, че повечето усещания за вкус идват от рецепторите за миризма. Приятното ухание на едно кафе е основната предпоставка то да има и чудесен вкус.

ВКУС
Най-важната характеристика на кафето и цялостното усещане, което то оставя в устата. Съставни части на вкуса са киселинността, тялото и ароматът. В различните кафета могат да се открият най-разнообразни вкусови нотки – на шоколад, плодове, ядки, билки и т.н. За неспециалист е трудно да опише точния вкус на кафето, но след като разбере неговия вкусов профил, човек може лесно да открие сам богатата палитра от вкусове на хубавото кафе.

ТЯЛО
Плътността и гъстотата на кафето, която усещаме върху езика си. Плътността на напитката варира от ниска до висока, както например разликата между водата и млякото. Някои по-тежки кафета могат да са гъсти като сироп, докато тялото на други да бъде леко и ефирно. Плътността на кафето зависи от освобождаването на мастни и твърди вещества при неговото приготвяне. И слабото, и силното тяло се смятат за добри, тъй като всеки има индивидуални предпочитания за плътност.

КИСЕЛИННОСТ (ПОСЛЕВКУС)
Наличието на киселинност не означава кафето да има кисел или горчив вкус. Тя е това приятно и освежаващо усещане, което напитката оставя на небцето. Киселинността на едно кафе може да бъде от нулева през средна до висока, като при цитрусовите плодове. Колкото „по-живо“ е едно кафе на езика ви, толкова по-висока киселинност има то. А ако е меко и гладко, значи тя е сравнително ниска. Много хора не подозират колко важна част от вкуса е киселинността, докато не опитат такова кафе.