Историята на безкофеиновото кафе датира от 1903 година. Търговецът на кафе от Бремен и основателят на „Kaffee HAG“, Людвиг Розелиус, отчасти обвинявал прекомерната консумация на кафе за смъртта на баща си. Тогава разработва наречения на него процес „Roselius“.Този първи метод на декофеинизация се състои в поставяне на всички кафени зърна да набъбнат в солена вода и след това кофеинът се извлича с помощта на бензол. Тъй като бензолът днес се счита за канцерогенен, този метод, разбира се, вече не се използва.

Воден процес

Водният метод е изобретен от швейцарската компания за декофеинизирано кафе „Swiss Water Decaffeinated Coffee Company“ в края на 70-те години на миналия век. Там кафето се третира с гореща вода. Това се случва, докато целият кофеин, заедно с други вещества, се освободи от кафените зърна.

Химически процес

Той се използва все по-малко, тъй като потребителите придават голяма стойност на така наречените „естествени” процеси на декофеинизация. При химическия процес кафето се обработва с гореща пара около 30 минути. След това съдържащият се кофеин се извлича от зърната за около 10 часа.За целта се използват разтворителите дихлорометан или етилов ацетат. След изливане на разтворителя, зърната отново се изсушават около 10 часа, за да се отстранят всички остатъци от използвания разтворител. Този метод е особено противоречив и вече едва използван поради подозрението, че също е канцерогенен.

CO2 процес

При този лек и напълно безвреден процес кафените зърна първо се подготвят в камера под налягане с водна пара и след това се промиват отново под налягане между 73 и 300 бара с течен, суперкритичен въглероден диоксид (СО2). Въглеродната киселина, образувана от вода и СО2, разтваря кофеина, съдържащ се в зърната, и след това СО2 се изпарява без остатък, когато зърната изсъхнат. Тя може да бъде кондензирана и повторно използвана. След като кафените зърна са изчистени от кофеина, те се пекат по стандартния начин.Всички съставки, които повлияват и определят вкуса и аромата на кафето, са почти напълно задържани в метода с въглероден диоксид. Горчивите и дразнещите вещества, обаче са значително намалени, което прави декофеинизираното кафе дори по-приятно за пиене. Този процес е най-трудоемкият метод за отстраняване на кофеина от кафените зърна, но при него не се използва химия, а резултатът много ароматно кафе.При нас ще намерите много безкофеинови кафета, декофеинизирани по метода на CO2 – единственият одобрен биологичен процес на щадяща декофеинизация.