Каймакът е характерната златистокафява пяна на повърхността на еспресото. Хубавият каймак се счита за знак, че екстракцията е оптимална и следователно еспресото е успешно приготвено. Важно е да знаете какво разкрива каймакът и какво можете да направите, ако еспресото ви не е достатъчно добро.Преди да отпиете, препоръчително е еднократно да разклатите еспресото, така че всички слоеве да се смесят. Защото дори ако каймакът изглежда добре, той преди всичко е горчив. Състои се от въглероден диоксид, мехурчета водна пара, масла, захар и суспендирани частици от кафеените зърна.

Как да получим оптимален каймак?

Правилната едрина на смилане е от решаващо значение. Хубавият каймак може да бъде разпознат по своята плътна структура и златистокафяв цвят.Също така, важно условие е и кога зърната са изпечени. Тъй като кафето остарява и губи CO2, с времето каймакът също става по-слаб. И обратното, прясно изпеченото кафе произвежда по-добър каймак. Но не забравяйте, че след изпичане кафеените зърна трябва да почиват 12 до 14 дни, за да могат газовете от печенето да излязат и да се развие пълният вкус.

Причини каймакът да не се получава

Ако каймакът е твърде тъмен, причините за това могат да бъдат твърде фино смилане, прекалено висока доза кафе и температура на варене или твърде високо налягане на еспресо машината.Каймакът е воднист и бързо изчезва? Тогава това вероятно се дължи на прекалено едро смилане, твърде старо изпичане или прекалено ниско налягане.В идеалния случай вашият каймак има плътна структура, богат златистокафяв цвят, като оптимално притежава лека тигрова шарка.

Ако еспресото е кисело

  • Налягането на приготвяне е твърде ниско (4-6 бара)
  • Температурата на водата е прекалено ниска, идеалната е около 94 °C
  • Изпичането на кафето може да е твърде светло за вашия вкус

Ако еспресото е горчиво

  • Времето за екстракция е твърде дълго, оптималното е от 25 до 30 секунди
  • Налягането е прекалено високо (над 10 бара), най-добре е 9
  • Смилането на зърната е твърде фино