Гурме кафета – с какво се отличават от останалите.

Ако сте почитател на кафето, сигурно имате предпочитания към един от двата най-разпространени вида – Арабика и Робуста. Вероятно знаете, че любимото ви еспресо най-често се състои от смес в различно съотношение на ароматната Арабика и съдържащата повече кофеин Робуста. 

Но ако сте истински ценител, няма как да не оцените превъзходния вкус на гурме кафетата, които включват почти винаги 100% Арабика. И ако вече сте опитвали гурме кухня, е време да прибавите към гурме насладите си и кафето. Хубавото е, че днес на пазара може да се открият невероятни гурме кафета, които можете да пиете винаги, когато поискате, у дома, в офиса или в заведение.

Какво представляват гурме кафетата?

Кафето, наречено „гурме”, е или само от един вид кафе, или смес от няколко сорта с уникални характеристики, които са отгледани по специални начини. Заради това то е с по-висока цена от обикновеното кафе, но пък създава по-интензивни усещания.

Регионите, където се отглежда висококачествена Арабика, може да са разположени в различни части на света. Обикновено това са райони в Кения, Перу, Гватемала, Етиопия, Коста Рика и др. Всяко от тях притежава специфична киселинност и различни нотки - например на свежи цитруси, мед, зрели сливи, сушени фурми и др. Това зависи от надморската височина на кафената плантация, климата, а също и от биоразнообразието. 

Кафе зърната запазват характерните аромати на мястото, където са отгледани, и когато се консумира напитка, приготвена от тях, се създава едно цялостно усещане за аромат и вкус, свързани с произхода им.

Какво прави гурме кафетата толкова специални?

Както за всеки земеделски продукт, така и за кафето се полагат специфични грижи. Това важи особено за гурме кафетата, при които, за разлика от останалите кафета, се обръща по-голямо внимание на подбора на реколтата и майсторското изпичане. Те са резултат от един цялостен специализиран процес.

Освен самите фермери или производители, отглеждащи кафе, за да се получат специалните кафе гурмета, които потребителите купуват, много важни са:

Обработката на суровите зърна.

Начинът на обработка на суровите зърна е важен като начална стъпка на производствения процес. Ако не бъде приложен в точното време и при точната температура, това се отразява не само върху качеството на продукта, но и върху цената му.

Към основните методи, по които се обработват кафетата, се отнасят натуралният, наречен още „сух процес”, мокрият и меденият процес. Интересни методи са и мусонен, аеробен и анаеробен процес, както и декофеинизация.

Изпичането.

Завладяващ процес като изпичането на суровите зърна помага на зелените кафени такива с почти липсващ аромат да придобият невероятни вкусове и ухания. Различният темп на изпичане води до получаване на кафени зърна в светъл или тъмен цвят. Целият процес се контролира така, че да се определят ключови вкусове като киселинност, горчивина и сладост. Всеки пекар се стреми да намери баланса между тях, контролирайки внимателно температурата и времето за изпичане.

Най-често при изпичането на гурме кафетата се цели получаване на по-светли зърна. Така ароматите и вкусовете на подбраните кафе зърна се отключват по-лесно. Професионалните дегустатори използват метода къпинг, за да определят аромата, киселинността, тялото, послевкуса и др. вкусови характеристики на кафето.

За изпичането на кафе се използват обикновено барабанни пекарни или пекарни на горещ въздух. Но каквито и профили за постигане на необходимата степен на изпичане да се приложат, ако кафето е с ниско качество, то няма да се подобри чрез изпичането.

Ако ви трябва незабравимо вкусово преживяване с гурме кафе от Кения, Етиопия, Бразилия или от друга държава или регион, то трябва да бъде прясно изпечено.  Ние препоръчваме ALLDA Speciality Coffee.  Истинският свят на гурме кафетата ще се разкрие пред вас само с висококачествено кафе, за да направи моментите на консумацията му специални.