Истината за дългото и късото кафе

Всеки, за когото кафето сутрин е средство за събуждане, а следобед – за ободряване, има свои предпочитания относно дължината на напитката. Повечето почитатели на кафето смятат, че сутрин то трябва да е късо, за да бъде силно и да ги разсъни по-бързо, а следобедното – дълго, за да не повлияе след това на съня им вечерта.

Оказва се обаче, че истината е друга и че твърдението за късото силно и дългото слабо кафе не отговаря на действителността. Ако беше вярно, италианците нямаше да пият много късото си кафе ристрето до 10 пъти на ден.

Късото кафе – с наситен аромат и по-малка горчивина

Ако искате кафе с по-малко кофеин, тогава за вас е подходящо късото кафе. Италианците го наричат ристрето, което означава ”къс, гъст”. Кафето е късо, защото екстракцията му е само 15-20 сек. Това е времето, за което се отделят кафени масла, насищащи получената напитка с аромат и концентриран вкус. Кофеинът се освобождава едва след 15 сек. Затова и разбирането, че кофеинът в късото кафе е повече, е невярно.

С модерните автоматизирани машини се получава напитка около 30 мл. Това е и причината италианците да пият своето ристрето на 2-3 глътки направо на бара.

Късото кафе е с по-малко кофеин, но и с много по-малка горчивина и с богат аромат. Повечето хора, които предпочитат късо кафе, не добавят в него захар, защото напитката притежава изразена сладост.

Дългото кафе – повече вода и кофеин

Полученото количество кафе, наречено „дълго”, е около 80-90 мл, макар че в Италия ще ви бъде сервирано количество от 50-60 мл, което у нас се смята за „нормално” кафе.

Дългото „лунго” кафе се приготвя с повече вода, която преминава през кафето за време на екстракция от 50-55 сек.

Въпреки че се приготвя от същото количество кафе като късото – 7-9 г, вкусът на получената напитка е по-малко наситен. Горчивината обаче е ясно изразена, тъй като кофеинът е повече, както и онези вещества, които при нормалната екстракция не могат да попаднат в чашата.

Понеже късото кафе е с по-наситен аромат и вкус, създава се впечатлението, че това се дължи на по-голямото количество кофеин в него. А всъщност е точно обратното. Водоразтворимостта на кофеина е причината при по-голямо количество вода, преминаваща през цедката/кошничката, да бъде извлечен повече кофеин и да се получи по-силно кафе.

Може би това, че при консумация усещаме по-дългото кафе като по-слабо, ни дава изцяло погрешната представа, че в него се съдържа по-малко кофеин.

Какво кафе да пием – късо или дълго?

Предпочитанията на хората са различни и затова има толкова различни начини за пиене на кафе. Ако не искате да прекалявате с кофеина, но не можете да се лишите от 2 или 3 кафета дневно, тогава е добре да си направите  късо кафе и да го пиете много бавно.

Дългото кафе е за онези, които имат нужда от по-голяма доза кофеин. Имайте предвид, че при по-дългата екстракция се отделя освен повече кофеин, и по-голямо количество вредни вещества.

Както при всяко нещо, най-добрият вариант е по средата. Може би е по-добре да изберете нормално кафе, за да поемате кофеин в умерени дози. Напитката ще има плътен и балансиран вкус.

Ако все пак предпочитате дълго кафе, специалистите препоръчват да долеете гореща вода към късото или нормалното еспресо.

Макар че предпочитанията спрямо дължината на кафето са различни, по отношение на стимулиращите му свойства всички негови почитатели са единодушни, че разчитат на тях. Кафето е едновременно начин на събуждане, предпоставка за приятни срещи, повод за разговор и винаги удоволствие за сетивата. В по-къс или в по-дълъг вариант, важно е да е качествено и да ни дава енергията, от която се нуждаем всеки ден. Ние препоръчваме да опитате ALLDA Speciality Coffee, винаги прясно изпечено и ароматно кафе.