Как правилно да съхраняваме кафето

Няма любител на кафето, който да не е изпитвал магическото въздействие на аромата му всеки път при отваряне на поредната нова опаковка. Както за по-лесно транспортиране, така и за да се запазят всички органолептѝчни характеристики на кафето, производителите обикновено използват тъмни пакети с еднопосочен клапан. 

Но за да се поддържат ароматът и вкусът на прясно изпечените зърна след разпечатването им, от голямо значение е те да бъдат съхранявани правилно. Така се избягва неблагоприятното въздействие на фактори като въздух, влажност, светлина и прекомерна топлина.

Начини за съхраняване на кафе

Отворите ли оригиналната опаковка с кафе – на зърна или мляно, то бързо загубва свежестта си. Съществуват обаче няколко начина, които ще ви помогнат да запазите добрите му качества:

Използвайте добре затворени контейнери

Понеже ароматите са летливи, бързо се разпръскват във въздуха и се губят, а освен това повърхностните мазнини са катализатори на окисляване. Ето защо съхранявайте кафето в херметически затворен контейнер. Добре е той да бъде от тъмно стъкло, керамика или нереактивен метал с уплътнител. Това минимизира загубата на аромат и ще предотврати риска да бъдат абсорбирани други миризми от въздуха.

Изберете хладно и сухо място

Идеалното място, на което да държите контейнера с кафе, е хладно и сухо. Високата температура може да предизвика гранясване на кафето, а твърде студената - да блокира уханието му. Перфектен за целта е например шкаф, отдалечен от зона с пряка слънчева светлина, готварската печка, отоплителен уред или мотора на хладилника. 

Казано накратко, херметически затворената кутия с кафе ще бъде добре защитена на тъмно място при температура от 10-25°С и с влажност под 50%.

Ако съхранявате кафето в кухнята и в нея няма аспиратор, добре е да поставите кутията на място със средна височина, където влажността не се влияе от промяната на топлината.

Избягвайте съхранението на кафе в хладилник

Несъмнено е, че поради студената среда в хладилника промяната на органолептичните свойства на кафето ще бъде забавена. Но от друга страна, мазнините в него ще се охладят прекалено много. Нека не забравяме, че в хладилника е влажно и кафето може да попие аромата от продуктите в него.

Като допълнение, върху качеството на напитката ви няма как да не се отразят топлинните сътресения, настъпващи при изваждане на продукта от хладилника и процеса на приготвяне. По-добре е да не рискувате и да потърсите друго „сухо и хладно място”.

Добри практики за запазване свежестта на кафето

Купувайки любимото си кафе, винаги проверявайте кога е изпечено, защото то остава свежо само няколко месеца след термичната обработка на зърната. Нашата препоръка е ALLDA Speciality Coffee.

Друго важно правило е да се снабдявате с по-малко количество - например за една седмица. Но дори и тогава трябва да го съхранявате не в оригиналния пакет, а в добре затворен контейнер. 

Решите ли все пак да се запасите с повече кафе, най-добре е да отделите в малка кутия толкова, колкото ви е нужно за 5-6 дни, а останалото да приберете в друг херметически затворен съд. Така ще отваряте големия контейнер много по-рядко - само да допълвате малкия.

За да се наслаждавате и у дома на отлично еспресо, каквото сервират в най-добрите кафенета, изберете качествени зърна, които сами да смелите, непосредствено преди да приготвите напитката. Зърната запазват свежестта и характеристиките си до четири пъти по-дълго от смления продукт – около 1-2 месеца, а щом го съхранявате и по максимално правилния начин, всеки ден ще пиете хубаво кафе.