Как влияе кафето върху черния дроб?

Всеки от нас знае какви ефекти носи пиенето на кафе. Не само че вкусът му е приятен, но то ни осигурява живителна енергия рано сутрин и в сънливите следобедни часове. А знаете ли, че ползите му за нашия организъм се разпростират далеч отвъд това?

Доказано е, че кафето понижава риска от появата на диабет и проблеми със сърдечно-съдовата система, а според авторитетното издание Eat This, то предпазва от увреждания и черния дроб. Редица учени успяват да разкрият начина, по който кафето влияе върху него. 

Важно е да запомним, че при направените от специалистите изследвания се има предвид чистото кафе. Разбира се, мнозина предпочитат да го пият със сметана и захар, но тези добавки се отразяват неблагоприятно върху здравето.

Благодарение на напитката функционирането на черния дроб се подобрява, а клетките, увредени от прекомерно хранене или консумация на алкохол, се възстановяват по-бързо. Причината е хлорогеновата киселина, съдържаща се в зърната. 

Благотворното влияние на любимата напитка може да се изрази в още няколко посоки:

Предпазва от чернодробна фиброза

Говорим за фиброза тогава, когато в черния дроб настъпва процес на регенерация след някакво увреждащо го влияние. Принципно всяко едно чернодробно заболяване в определен момент може да доведе до състоянието, но изследванията сочат, че редовната консумация на кафе намалява този риск.

Помага за управление нивата на чернодробните ензими

Черният ни дроб отделя ензими, способни да ускорят различни процеси в тялото - например да разградят токсини, да увеличат производството на жлъчка и да подпомогнат организма в борбата с много инфекции. Прекаленото производство обаче води до навлизането им в кръвния поток, а това често е индикация за наличието на някакво увреждане.

Редовното пиене на кафе регулира концентрацията на ензими, като това е особено важно за хората, консумиращи алкохол. Ефектът е подобен и при тези, предразположени към появата на чернодробни заболявания.

Намалява риска от развитие на цироза

Доказано е, че умерената консумация на кафе, представляваща важна част от балансираното хранене и здравословния начин на живот, намалява риска от появата на цироза. Като късен стадий на чернодробната фиброза, алкохолна цирозата уврежда значително структурата на черния дроб и може да доведе до фатален край.

Понижава риска от поява на чернодробен рак

Според СЗО пиенето на кафе служи за превенция от появата на злокачествено тумор в черния дроб. Изследване на Университета „Куинс” в град Белфаст, проведено с 472 000 души, показва, че при любителите на кафе опасността от появата на рак е с 50% по-ниска. Доброволците в изследването, консумиращи напитката по-често от останалите, макар че пушели, пиели алкохол и имали висок холестерол, не били с повишен риск от онкозаболяване. При тях дори не се наблюдавало предразположение към цироза, диабет, стомашни язви и камъни в жлъчката.

Общото мнение на специалистите е, че благоприятният ефект на кафето върху организма се дължи на съдържащите се в него кофеин и антиоксиданти.

Намалява вероятността за неалкохолна мастна болест 

С термина NAFLD се означават различни състояния, за които причина са натрупаните мазнини в черния дроб. Засега не открито лечение на заболяването и медицината разчита на профилактика посредством диетично хранене и спорт. Изследвания на американски учени обаче показват, че кофеинът е способен да редуцира мастните клетки, като в същото време стимулира процесите на бета окисление. Става ясно, че е достатъчно да се приема кофеин в количества, съдържащи се в 4 чаши кафе (също и черен чай). 

За да подобрите обаче състоянието на вашия черен дроб, пиенето на кафе само по себе си няма да е достатъчно. Нужна е правилна диета, редовни физически упражнения и въздържане от злоупотреба с алкохол и тютюнопушене. А ползите от кафето, приготвено от качествени зърна и консумирано в разумни количества, ще са един допълнителен бонус за здравето не само на черния дроб, но и на всички органи и системи. Ние препоръчваме ALLDA Speciality Coffee