10 нестандартни приложения на любимото кафе

За мнозина от нас кафето е ежедневен ритуал, а удоволствието може да бъде наистина несравнимо, ако ни бъде поднесено еспресо с рисунка върху плътния каймак. Но докато всеки сръчен бариста може да рисува върху кафе, талантливи художници рисуват с утайка от кафе. А понеже въображението не познава граници, други създават ароматни шедьоври, рисувайки с любимата си топла напитка.

Но това не е всичко. Освен да пием кафе или да рисуваме с него, то има още приложения, някои от които доста нестандартни, но полезни, особено за домакинството.

Ето 10 от тях, за които може би тепърва ще научите и от които може да се възползвате:

1. Неутрализира неприятните миризми

Кафето е добър естествен ароматизатор, а понеже съдържа азот, то помага да се елиминират лошите миризми. Може да си изработите освежители, като поставите кафе в чорап или носна кърпичка. Сложете подобен ароматизатор в обувки, в някое чекмедже или в сака си за фитнес. Поставена чаша с малко кафе в хладилника също ще абсорбира неприятни миризми в него.

Ако искате пък да се отървете от не съвсем добри ухания в дома, може да изпечете няколко зърна кафе в тиган.

2. Почиства мазнини

Утайката от кафе е ефикасно средство за отстраняване на мазнини по различни съдове или скарата за барбекю. Само трябва да премахнете остатъците от храна и след това да разтъркате повърхността с утайка от кафе, поставена върху гъба или почистваща кърпа. Мазнините ще се премахнат много лесно, след което трябва да обработите с препарат за съдове и гореща вода.

3. Отстранява драскотини по мебелите

Надали сте подозирали за такова приложение на утайката от кафе, но ако имате надраскани мебели с тъмен цвят, ще се убедите в ефективността на метода. Смесете утайката с вода или зехтин и с получената паста покрийте драскотините. После премахнете остатъците, като разтриете с кърпа.

4. Отблъсва насекоми

Дитерпените в кафето могат да са токсични за различни насекоми и утайката от кафе би могла да ги отблъсне. Поръсете с кафе близо до местата за сядане, а може да поставите и чаша с кафе. Така ще избегнете компанията на камари, плодови мушици и др.

5. Запазва по-дълго свежи отрязаните цветя

Прекрасните ви цветя във вазата ще останат по-дълго свежи, ако излеете малко разредено кафе в нея. Вероятно това се дължи на азота, калия и магнезия в приготвеното кафе.

6. Добър ексфолиант

Понеже утайката от кафе има гранулирана текстура, може да бъде идеален ексфолиант за кожата ви. Като за начало може да си направите скраб за ръце, като смесите по половин чаша захар и утайка от кафе и четвърт чаша кокосово масло.

7. За храна на цветята

От утайката кафе цветята ви ще получат магнезий и калий. Особено добре ще се отрази на азалия, хортензия, орхидея, гардения и др. Поръсете почвата с малко от утайката, преди да полеете растенията. Другата полза ще бъде, че ако имате котка вкъщи, тя ще престане да си играе с листата.

Ако си приготвяте компост, може да добавяте кафената утайка в него. Тя ще помогне за набавянето на азот.

8. Овкусяване на месо

Кафето съдържа специфична киселина, която помага да се създаде по-мека текстура в месото, а може дори да подчертае аромата му. Запазете утайката от сутрешното си кафе и поръсете месото с нея 2 часа преди печене, за да получите кафява хрупкава коричка.

9. Разтопява леда

Вместо да използвате сол за размразяване на заледени места около дома си през зимата, използвайте утайката кафе, събирана през лятото. Тя също създава триене, предпазващо от хлъзгане.

10. За здрава коса

Домашна маска от смляно кафе и кокосово масло помага за здрава и силна коса. Кофеинът спира косопада, а кокосовото масло подхранва косата.

Кафето е чудесна напитка и предлага различни възможности, една от друга по-добри. То прави сутрините ни неповторими, а след като му се насладим, можем да го рециклираме по много полезни начини.