Кубинската кафеварка (Мока) всъщност има италиански произход. Тази кафеварка от „гейзерен тип“ се използва широко в България. Вероятно и вие имате такава вкъщи. Ако сте я забравили в някой шкаф, непременно я извадете и „изтупайте от прахта“. А можете да се сдобиете и с чисто нова Мока на съвсем прилична цена. Според мнозина приготвеното с нея кафе не може да се сравнява с никое друго.

Някои твърдят, че с кубинската кафеварка се приготвя еспресо, защото кафето е почти толкова силно, колкото еспресо от машина. Това обаче не е еспресо в истинския смисъл на думата, защото налягането на водата е много по-слабо. Понякога го наричат „кафето на бедния човек“, а също е известно и като „еспресо на котлон“. Кафеварката Мока е изобретена през 1933 г. от Алфонсо Биалети.

Не си купувайте евтина алуминиева кафеварка. Алуминият оставя един много отличителен неприятен аромат в кафето ви. Отделете още малко пари, за да си вземете хубава кафеварка Bialetti от неръждаема стомана. Запомнете – получавате това, за което плащате!

Мока е три-камерна кафеварка. Налична е в различни размери – за 2, 4 и 6 чаши кафе. Всички видове и модели са съставени от три части. Долната камера съдържа водата и обикновено има клапан за налягане. Средната част е кошничката, в която се слага смляното кафе. Горната камера пък е мястото, където се събира готовото кафе.

Ето и стъпките. Смелете кафеените зърна като настроите кафемелачката на средно-фино смилане. Ще ви е необходимо толкова, колкото да се напълни кошничката на филтъра. Препоръчителното съотношение кафе-вода е 1:13. Например за 340 мл вода използвайте 26 г кафе.

Можете да измерите кафето лесно и без електронна везна. Просто напълнете кошничката с целите зърна, а след това ги смелете. Ако нямате мелачка вкъщи, от Espressimo.bg можете да поръчате прясно изпечено кафе, което е смляно специално за кубинска кафеварка.

Налейте студена вода в долната част на кафеварката до посочената линия. По принцип се препоръчва студена вода или такава със стайна температура, но някои използват гореща вода, за да съкратят процеса. Така че, ако нямате време, можете да опитате и по този начин. Възможно е да има леки разлики във вкуса.

Изсипете смляното кафе в кошничката, докато се напълни. След това подравнете внимателно с помощта на нож, а може и с пръст. Само не натискайте кафето. Всяка кафеварка е пригодена за определено количество кафе. Не трябва да слагате по-малко или пък да препълвате. Използвайте винаги едно и също количество до ръба.

Завийте двете части на кафеварката – внимавайте да не е нито прекалено силно, нито прекалено слабо. Сложете кафеварката на котлона на умерена температура. Ако използвате газов котлон, уверете се, че дръжката на кафеварката е далеч от топлината. Изчакайте 1-2 минути, докато водата се загрее. Оставете капака отворен и дръжте процеса „под око“.

Кафето трябва да започне да извира от горната част, подобно на гейзер. След като струята стане постоянна, затворете капака. Внимавайте температурата да не е много висока, защото вместо кафето да блика бавно, то направо ще изригне. Кафето е готово, когато цялата течност изпълни горната камера. Свалете от котлона и налейте в чашите. Ако забележите, че варенето отнема повече от 5 минути, използвайте по-висока температура.

Почистването на кафеварката става с изплакване. За да я поддържате в добро състояние, винаги я почиствайте веднага след използването й. Не я слагайте в съдомиялна. Ето и един трик, с който ще удължите живота й – на всеки няколко седмици да я изплаквайте отвътре с малко оцет. Така ще я предпазите от котлените наслоявания, причинени от твърдата вода.

Ако кафето не се е получило добре, проверете дали излиза пара около двете завинтени камери на кафеварката. Причините за това обикновено са две. Ако кафето е прекалено ситно смляно или твърде плътно (натиснато), парата няма да може да си проправи път през него. Другата възможна причина е, че просто не сте завинтили достатъчно добре двете части. Ако откриете утайка в кафето, значи трябва да го смилате малко по-едро.

Разновидност на Мока е кафеварката Брика. Твърди се, че тя е единствената кафеварка, с която може да се приготви кафе ристрето (30 мл). То е двойно по-концентрирано от обикновеното кафе и има гъст каймак. Тайната се крие в специалния клапан на гърлото, откъдето излиза кафето – уникална система, която прави кафе при двойно по-високо налягане за два пъти по-малко време от традиционната кафеварка.

По-долу ще откриете нашите чудесни кубински кафеварки.