Френската преса е един от най-старите и удобни начини за приготвяне на кафе. С нея се работи лесно, не е скъпа и прави наистина добро кафе. Още ли търсите начин да приготвите кафе със силен аромат, плътно тяло и наситен вкус? Току що го открихте – незаменимата френска преса.

Важен въпрос е какво е златното съотношение вода-кафе и има ли изобщо такова. Дори професионалните баристи са на различни мнения. SCAE (Speciality Coffee Association of Europe) препоръчва 55-65 г кафе на литър вода. Така че можете да използвате малко повече кафе, ако го обичате по-силно и обратното.

Как се приготвя кафето? Трябва ви прясно изпечено кафе, чайник, мерителна лъжичка, кафемелачка и разбира се – любимата ви чаша. Кипнете водата и я свалете от огъня веднага след като заври. Изчакайте около 2 минути, за да добие перфектната температура – 93-96 °C.

Междувременно може да използвате топлата вода, за да подгреете френската преса. Сипете малко от загрятата вода, след което я излейте и подсушете пресата с кърпа. Същото повторете и с чашата за кафе.

Измерете кафеените зърна според количеството вода, което използвате. За най-добър резултат кафето трябва да се смели точно преди приготвянето. Препоръчително е да бъде средно смляно. Ако нямате кафемелачка, от Espressimo.bg можете да поръчате смляно прясно изпечено кафе.

Изсипете смляното кафе в пресата и налейте малко вода, за да се „накисне“. Разбъркайте и го оставете така за 30 секунди. Ако се появят мехурчета, поздравления – кафето ви е прясно! Покрийте го с капака, за да задържите топлината. След това налейте останалата вода и отново разбъркайте леко. Сложете отново капака с филтъра.

Изчакайте 4 минути и натиснете надолу – бавно и непрекъснато. Ако буталото се заклещи, просто го върнете малко и продължете натискането. Недейте да препълвате френската преса с вода. Добре е да останат поне 2,5 см от ръба на каната.

Разлейте кафето в предварително загрятите чаши. Ако ви остане кафе, не го оставяйте в пресата, защото екстракцията продължава и то ще стане горчиво. Експериментирайте с времето и едрината на смилане, докато не получите перфектния за вас вкус.

След употреба измийте частите на френската преса под течаща вода и я оставете да изсъхне или я подсушете с мека кърпа. Интересен факт за любителите на чая е, че с този уред може да се приготвя и чай. Технологията е същата като при кафето.

Вече можете да се насладите на резултата. Както сами се убедихте при френската преса времето е от голямо значение. Тя е един чудесен начин да извлечете най-добрите вкусови и ароматни качества от любимото ви кафе. Ако все още нямате такова, разгледайте нашите предложения за прясно изпечено кафе с доказан произход.

По-долу ще откриете идеалната френска преса.